rybaryba1987 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam Wszystkich Mam problem z Megane II 1.9dCi 120km 2003rok a mianowicie auto mi szarpie raz częściej raz rzadziej :/ po podpięciu do komputera TEXA nie wykazało żadnych błędów. Samochód czasami pracuje jakby wszystko było OK. a czasami szarpie jak głupie :/ Bywało że na odcinku 200km szarpnął 2 razy a bywało że na odcinku 10km szarpnął 20 razy :/ podczas szarpnięć występuje spadek ciśnienia na listwie (na biegu jałowym jest około 300bar czyli ok) jak szarpnie to jest spadek na listwie CR oraz na 3 i 4 wtrysku jest skok :/ Szarpnięcia na różnych prędkościach obrotowych silnika. Więc mam problem... :/ Za pomoc będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristekb Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Witam! Ten sam silnik - 120 koni BM0G - ta sama usterka... Objaw jak u przedmówcy. Zdarza się że zgaśnie na luzie. Zauważyłem że rzadziej przerywa przy niższej temperaturze otoczenia.. Czy uszkodzony czujnik położenia wału lub jego połączenie z ECU mogą się tak bez błędów w diagnostyce objawiać? Czy dam radę sprawdzić połączenie miernikiem "pod blokiem" ? Gdzie szukać tego czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Proponowałbym sprawdzić pracę regulatora ciśnienia zamontowanego na pompie. Może się przycinać ( zacierać) i chwilowo obniżać ciśnienie poniżej 260 bar, gzie następuje wyłączenie wtrysków. Montaż trzy śruby wkręcone w pompę, Podłączone sterowanie. Po wymontowaniu sprawdzamy amplitudę drgań podając regulowane napięcie stałe od 6-12V. Po wyczyszczeniu -udrożnieniu montaż. On przy normalnej pracy jest sterowany impulsowo, więc próbę robimy w krótkim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristekb Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Witam! Przepraszam że tak późno odpisuję, ale może się przydać na przyszłość. Mój przypadek to były.... fragmenty liści w przepływomierzu :/ latały sobie w środku i w zależności od tego jak się ułożyły - tak oszukiwały ECU... Dodatkowo czujnik położenia wału został wyczyszczony z opiłków. Po wyczyszczeniu szarpania brak, auto było podobno zawirusowane (tak twierdził sprzedający) ale mechanik dopiero po wyczyszczeniu stwierdził " że teraz to czuć tego wirusa". Faktycznie, po zmianie biegu na 2gi i dodaniu energiczniej gazu na mokrej nawierzchni za KAŻDYM razem koła zrywają przyczepność... Edytowane 19 Maja 2018 przez kristekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi