slabmurphy Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witam juz drugi raz w ostatnich 2 tyg. spotkała mnie nietypowa sytuacja . Wsiadam do auta po wcześniejszej jeździe , wkładam kluczyk do stacyjki zapalają sie kontrolki serwis poduszka itp gasna , pompa paliwa działą (słychać ja ) no i przekrecam i du... silnik kręci ale nie odpala . Próbuje tak 2 , 3 razy i akcja , podnose maske sprawdzam okablowanie wszystko wyglada ok tylko klema prądowa na akumulatorze zarośnieta nie wiem czym tlenkiem czegos powstaje to pewnie poprzez działanie chemiczne elektrolitu i ołowiu nie wiem moge tylko gdybać . Nastepnie sprawdziłem bezpieczniki w środku ale wszystko ok ,potem kable pod fotelem kierowcy nie wiem co to za kable, może czujnika do poduszek powietrzynch . Sprawdziłem je dla tego że na noc zakładam łańcuch na kierownice i podpinam pod fotel kierowcy . Pogmeralem tymi oto kablami ,włozyłem kluczyk do stacyjki odpaliłem i :( Nie mam pojecia czym to jest spowodowane moze to immobilizer ale to wyższa szkoła jazdy . Prosze o podpowiedź i rade pozdrawiam . :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Może to jakaś typowa niedyspozycja płci odmiennej -bo to przeciez Renatka jest!!! Ale tak na serio to może immo Ci siada! najlepiej podepni pod kompa i wszystko się wyjaśni :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alek.m1 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witaj. Mam dokładnie taki sam problem. Czy udało Ci się już znaleźć przyczynę?? Ja podejrzewam, że u mnie zapłon blokuje alarm. Jednak nie wiem jak go przełączyć w stan serwisowy. W instrukcji nie ma o tym ani słowa. Może ma ktoś wie jak przełączyć w stan serwisowy alarm firmy TEXALARM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yetiwest Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 A może masz problem z czujnikiem położenia wału. Objawy to problem z odpaleniem rozrusznik kręci jak należy ale nie chce zapalić. Najlepiej przeczyść czujnik. A najłatwiej sprawdzić tak: Autko nie odpala, wrzucamy na bieg i abo pozwolić autku żeby minimalnie drgnęło co spowoduje ruszenie wału lub jak to ktoś pisał na forum zapalić na biegu wtedy wał się ruszy i po tej operacji normalnie odpalić. Jak odpali bez problemu wiecie w z czym macie problem a jak nie trzeba szukać dalej usterki. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Jeśli dzieje się to na ciepłym silniku, a jak przestygnie to jest ok, to na 99% czujnik położenia wału. Gdzie on jest i jak się do niego dobrać jest już gdzieś na forum opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alek.m1 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 [cięcie] W moim przypadku było bez znaczenia czy silnik był ciepły czy zimny. W serwisie reno w Tychach za diagnozę za którą zażyczyli sobie 120zł znaleźli czujnik GMP (tzn położenia wału). Oczywiście zaproponowali mi wymianę na nowy w sumie za 300zł (diagnoza czujnik i wymiana) . Nie skorzystałem z tej propozycji czujnik kosztował 80zł (nowy), a wymieniłem go sam. Radzę przypomnieć sobie regulamin forum. - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi