ziolo Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Witam. Mam pytanie. Podczas jazdy gdy na przykład szybko zdejmie się nogę z gazu auto zamiast zacząć zwalniać najpierw trochę szarpie/kuta i po chwili dopiero zwalnia. Wiem że jest to spowodowane jakimś luzem tylko gdzie? W skrzyni biegów? Na półosiach? Czy któraś poduszka jest zerwana? Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larry Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Miałem to samo i właśnie winna była poduszka pod silnikiem, u mnie najbardziej było to zauważalne podczas zmiany biegów gdy wciskałem sprzęgło. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Muszę to sprawdzić. Jedna jest na górze z boku silnika. Ta jest dobra. Druga przy skrzyni biegów na dole. Też jest dobra. A gdzie znajduje się ta trzecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 20 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 piszesz posta i sam sobie n niego odpowiadasz. :-/ nawet nie sprawdziłeś, wykluczając opisanych przez siebie możliwości a zacząłeś klikać. Ehhhhh ta młodziez ....wszędobylska łatwizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2007 Bo te 2 znajdują się w łatwo dostępnych miejscach i dlatego zostały przeze mnie sprawdzone wcześniej. Dlatego też zapytałem co to może być gdyby nie poduszka? I gdzie jest ta trzecia? Bo jej się jeszcze nie doszukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 A sprawdzałeś "szarpiąc" je, czy tylko tak na oko Bo często tak na oko to nic nie widać a ona zaczyna się już "uśmiechać" ale to widać jak się ją powygina w różne strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Sprawdzałem wkładając długą rurkę i próbowałem naciągać w każdą stronę. Jak wspomniałem wyżej te 2 są ok ale nie sprawdzałem tej trzeciej. Nawet nie spojrzałem gdzie się znajduje. Muszę jej dopiero poszukać i spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markoni Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Muszę to sprawdzić. Jedna jest na górze z boku silnika. Ta jest dobra. Druga przy skrzyni biegów na dole. Też jest dobra. A gdzie znajduje się ta trzecia? Trzecia poduszka jest pod filtrem powietrza. Aby mieć do niej dostep trzeba zdemontować filtr powietrza. Ostatnio wymieniłem wszystkie trzy. 1. Podczas ruszania z miejsca lub w czasie jazdy przy dodawaniu gazu był słyszalny dziwny metaliczny klekot. - Wymiana górnej prawej poduszki (mimo że wizualnie wyglądała jak nowa) usunęło ten problem całkowicie. (cena poduszki ok 90zł) 2. Podczas ruszania z miejsca, przejeżdżania powolnego np. przez garby lub krawężnik silnik dość mocno szarpał na niskich obrotach. - Wymiana dolnej poduszki pod skrzynią biegów (pod samochodem) usunęła problem. Teraz autko jest b.łagodne przy powolnym ruszaniu. (cena poduszki z korpusem aluminiowym ok 180zł , a z korpusem plastikowym ok 80zł) Mechanik zapewniał mnie że ta z korpusem plastikowym wcale nie musi być mniej wytrzymała - ale życie pokaże 3. Wymiana trzeciej poduszki (lewej) nad skrzynią a pod filtrem powietrza nie dała nic szczególnego. Może jakieś delikatne wyciszenie... (?) A cała ta zabawa w poduszkami miała cel: zmniejszenie denerwujacych wibracji na biegu jałowym i przy obrotach powyżej 1800. Niestety wibracje pozostały. W zakresie od 1100 do 1800 obr/min silnik pracuje łagodnie i cichutko. Poniżej są dość mocne wibracje (aż deska rozdzielcza wpada w drgania). Powyżej 1800obr/min wzrasta głośność pracy silnika. Jazda z prędkością powyżej 90km/h staje się nieprzyjemna i męcząca (hałas). Czy ktoś może zna na to jakieś lekarstwo ? Jest to mój pierwszy diesel, więc może jestem przeczulony i wystarczy gumowy młotek ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 O właśnie. Już widzę w czym problem. Podpunkt nr 2 dotyczy właśnie mojego auta Też już pytałem o tą poduszkę. 170 zł. I już wiem gdzie jest przyczyna. A co do podpunktu nr 1: u mnie nic nie słychać ale jak wsadzę drążek między tą poduszkę a karoserię i próbuję ugiąć to silnika przesuwa się i w jedną i w drugą stronę ok 5 cm. Tak więc klasyfikuję ją też do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Robert__ Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Umni jest tak własnie przy ruszaniu, mówicie że to poduszka pod skrzynia biegów? Panowie powiedzcie czy trudno ja wymienic samemu i ew. jak to mądrze zrobić żeby nic nie połamać lub nie zniszczyć. Panowie czy ktoś wie jak do tego sie zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtomicze Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Panowie, czy macie tez takie objawy przy ruszaniu, jakby najpierw likwidowaly sie wszytkie luzy w ukladzie napedowym, z slyszalnym cichym stukiem a potem dopiero czujecie ze auto rusza?? i czy musicie delikatnie operowac sprzeglem przy zmianie biegów z 1 na 2 zeby zmiana ta wyszla plynnie?? Mam nadzieje ze u mnie sa do wymiany poduszki,a nie skrzynia. :-( Ostatno przy gwaltowniejszym ruszniu na skrzyzowaniu czyc pewne wibracje. Czy to bede walniete poduszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Stuk o którym wspominasz wygląda jednak na skrzynię albo na półosie. Ale może też tak być że to poduszki tylko już bardzo mocno zużyte. A czy zużyte poduszki objawiają się wam też tym że podczas odpalania auto troszeczkę dziwnie telepie/trzęsie ?? [ Dodano: 2007-03-01, 23:55 ] Zamówiłem dziś poduszki. Górna http://img236.imageshack.us/img236/2881/gorazo6.jpg od strony pasażera i ten dolny łącznik http://img162.imageshack.us/img162/5787/lacznikbn7.jpg. Jutro wymienię i powiem jakie są efekty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 trzeba zdemontować filtr powietrza. Mam prosbe pomóżcie mi z wymiana filtra powietrza jak sie go wymienia moze mi ktos to opisac bo nie chciałbym niczego połąmać. Chciałem jeszcze wymienić filtr paliwa ale jeszcze tam nawet nie zaglądałem byłbym tez wdzieczny jak by ktos mi opisał jak sie go wymienia. kupiłem sobie mądrą książke ale tam niestety mie matakich podstawowych rzeczy jest za to jak wymienic rozrząd czego nigdy nie zamierzam robić samemu :) z gorey dzieki i pozdrawiam Buson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Mam prosbe pomóżcie mi z wymiana filtra powietrza jak sie go wymienia moze mi ktos to opisac bo nie chciałbym niczego połąmać ludzie!! po to pikur ma ftp i na nim książkę serwisową, żeby takie przeczy tam odszukać :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Dzieki za rade ale wyobraz sobie ze nie moge wejśc na ten serwer moze jeszcze mi powiesz czemu nie moge tego zrobic wtedy bede Ci bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi