Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błąd wtryskiwacza - tylko gdy ciepło na zewnątrz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Na wstępie napiszę, że diagnoza została przeprowadzona w okresie co najmniej jednego roku i potwierdza się zależność temperatury zewnętrznej do pojawiania się niżej opisanego błędu.

Podczas jazdy, gdy na dworze temperatura wynosi >25 stopni C, po dodaniu gwałtownie gazu (najczęściej i 99% przypadków na 5 biegu) wyskakuje błą pt. błąd wtrysku. Samochód wówczas przechodzi w jakiś dziwny tryb awaryjny i uniemożliwia rozkręcenie silnika powyżej 3000 obrotów. Samochód jeździ normalnie, nie przerywa, nie szarpie, nie kopci. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu błąd znika i znowu można jeździć.

Jeśli rozkręcę silnik (na każdym biegu do 4000 obrotów) to pojadę, ale jeśli przy 100km/h na 5 biegu wcisnę gaz w podłogę błąd pojawia się niemal od razu.

Wczoraj popołudniu jechałem autostradą (szybka trasa tam i powrót, ok 4h ciągłej jazdy) w pierwszą stronę wlekłem się 130km/h bo błąd wyskakiwał cały czas, temperatura na zewnątrz blisko 30 stopni C. Wracając temperatura zewnętrzna spadła poniżej 25 stopni i błąd stał się mniej uporczywy, wyskakiwał nadal ale nie już tak szybko. Gdy dojechałem do domu już wieczorem błąd nie pokazywał się już wcale. Dzisiaj rano jadąc do pracy (temperatura poniżej 20 stopni) na 5 biegu przy 90km/h gaz w podłogę, jest dynamika, w moment rozpędziłem się do 150km/h i błąd się nie pokazał.

To, że występowanie tego błędu jest na pewno zależne od temperatury zewnętrznej jest sprawdzone wielokrotnie. Przy niskich temperaturach, jakbym silnika nie próbował zmęczyć błąd się nie pokaże, przy temperaturaz zewnętrznych wyższych niż 25 stopni błąd wyskakuje ciągle, nawet jeśli bardzo delikatnie dociskam pedał gazu.

Pytanie do forumowiczów : co to może być?

Edytowane przez looqashd