Hosse Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) MEGANE II PH I /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Witam, /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Mam problem z prawym światłem pozycyjnym (postojowym) - Nie świeci. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Wymieniłem żarówke i zmieniłem bezpiecznik. Niestety to nie pomogło. Zmierzyłem kostkę przy samej żarówce i wychodzi 0.26 V. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Lewa strona świeci ok, więc wtyk bezpiecznika eliminuje. Tył również ok. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Proszę Was o pomoc gdzie szukać problemu... /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Pozdrawiam, Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Może tutaj, wprawdzie o światłach mijania, ale pozycyjne są na tej samej czarnej kostce: Mój odnośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hosse Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Dziękuję za odpowiedź. Zapoznałem się z tym wątkiem i sprawdziłem wszystko według jego opisu. Niestety to nie to. Kostka jest w idealnym stanie, nic nie jest nadpalone (Jak na zdjęciu), styki również ok. Dziwi mnie jedna rzecz - mierząc kostkę przy samej żarówkę pozycyjnej która nie świeci, mam wskazanie 0.23 V potem rośnie i za 3 minuty jest 0.37 V i rośnie. Może to jakiś złamany przewód? Gdzie proponujecie jeszcze szukać? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Na czarnej kostce zobacz na pinie 1 i 2 czy jest napięcie. Pin 1 i 2 są od świateł pozycyjnych (pin 1 jest od strony środka modułu - zewnętrzny jest 12) Jak masz normalne napięcie na nim to znaczy, że uszkodzona jest wiązka (idzie bezpośrednio do świateł) lub złączka przy reflektorze. Tak, że ewentualnie odłącz złączkę od reflektora i zobacz czy na niej jest dobre napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hosse Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 @mireczek01 sprawdzę jak radzisz z tym że mam pytanie do Ciebie: -mierząc pin przykładamy jedną sondę miernika do danego pina a drugi do masy (czyli gdzie najlepiej by nie zrobić zwarcia)? -zmierzyć wiązke, czyli tą dochodzącą do całej lampy? jak ją wypiąć? kostka samego pozycyjnego wskazuje 0.37V i rośnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 mierząc pin przykładamy jedną sondę miernika do danego pina a drugi do masy Tak czyli tą dochodzącą do całej lampy? Tak, sprawdzić jakie jest na niej napięcie, lub sprawdzić czy nie ma przerwy na wiązce między "czarną" kostką, a kostką w lampie, mierząc jej rezystancję. Natomiast jak się ją wyjmuje (kostkę w lampie) to szukaj, może trzeba będzie np. wyjąć akumulator, itp. Ja je wyciągałem jak miałem zdjęty zderzak i reflektory, to nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hosse Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Dziękuję za odpowiedź. W takim razie przemierze to na pinie + minusowa klema akumulatora. Piszesz że może trzeba wyjmować akumulator-może źle się wyraziłem, jest to przeciwna strona tj. od pasażera. Pytałem jak wypiąć kostke bo nie chciałbym jej wyrwać czy wyłamać z gniazda. Wiem że dostęp jest od nadkola (okrągła klapka nad kołem) lecz wszystko trzeba robić na "wymacanie". W mierniku mam funkcję mierzenia przerwy więc skorzystam z tego i dam znać o efekcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Złączka przy lampie wychodzi ciężko i jest na niej zacisk który z tego co pamiętam trzeba przycisnąć (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi