mbialy Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Witam, Tydzień temu wymienilem klocki i tarcze przód w Mégane 3 grandtour 2013 (brembo) Wymieniłem i wyjechalem na wakacje... Po przejechaniu 500km zaczął się problem- w lewym kole stuka cos jak wsciekle . Po naciśnięciu hamulca przestaje, wiec obstawiam klocki... Sprężyna jest, wszystko niby na swoim miejscu i sztywno się trzyma a stuka. przejechałem tak 900 km ale doprowadza mnie to do szału. Jakieś pomysły co sprawdzić, poprawić? Obstawialbym zle wykonane klocki, ale wtedy sytuacja dotyczyła by obu kol. A tak to brak mi pomysłu. W najgorszym wypadku będę szukać lokalnego mechanika, ale na południu Europy jest z nimi różnie :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) Jeden klocek też może być wadliwy. To głośne stukanie czy raczej ciche cykanie? Czy słychać wzrost częstotliwości wraz z wzrostem prędkości? Jak pokręcisz kołami przy uniesionym przodzie to też słychać? Może zacisk/tłoczek nie obija i klocek odbija się o tarczę? Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, mbialy napisał: Sprężyna jest, Miałem podobnie - może u Ciebie to jest powód - założyłem nową sprężynę w komplecie z klockami (TRW albo Ferodo teraz nie pamiętam) i niestety nie dociskała klocków. Stukały jak się po prostu jechało na nierównościach. Hamowanie uciszało stukanie. Przeprosiłem stare sprężyny (na szczęście nie wyrzuciłem) i od razu cisza. Zanim wymieniłem sprężynę próbowałem ją giąć, ale nic nie dawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 (edytowane) U mnie w poprzednim samochodzie też stukał jeden klocek, po wymianie na nowe i przyczyną była właśnie ta sprężynka dociskająca. Podjechałem do mechanika i ją po prostu mocniej dogiął, czy tam coś. I po problemie. Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez Testral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbialy Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) Na 90% to ta sprężyna dociskająca... Ściągnąłem ją, próbowałem dociskać, ale niewiele to pomogło (jakoś tak dziwnie wygięta jest- nieco inaczej niż ta z prawej) Na takiej w miare równej drodze i przy większych prędkościach słychać takie cykanie, ale na dużych nierównościach tłucze się jako cholera. Jak ruszałem całym zaciskiem po zdjęciu sprężyny to właśnie taki metaliczny odgłos był. Jeszcze w poniedziałek popróbuję a jeżeli nie pomoże to będę szukać tego mechanika. No albo wrócę tak jak jest.... , ale mogę się nerwicy nabawić od tego hałasu :> Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez mbialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi