Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Falujące wolne obroty po włączeniu klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sie dowiedzieć jaka jest przyczyna nierównych wolnych obrotów, które występują tylko po włączeniu klimatyzacji-zał i wył się bez problemu .Gdy auto pracuje bez klimy- wszystko jest ok-obroty na ciepłym silniku mam ok 500...,natomiast po włączeniu klimy obroty wahają się między 1000-1500-czasami nawet do 1700...Sprawdzałem również na wyłączonej klimatyzacji,a z załączonymi światłami oraz ogrzewaniem tylnej szyby i tak się nie działo.Dzieje sie tak tylko przy włączonej klimatyzacji.Auto ma silnik 1.4 ,16V z przebiegiem 80.000 i jest z 1999 roku.

duży pobór, obciążenie. Spróbuj po pierwsze wymienić filtr powietrza (niewielki koszt) a po drugie wyczyść krokowiec ponieważ 500obr. bez klimy to około 250za mało. Po powyższych napisz czy ustąpiło.

Sprawdziłem filtr powietrza-jest czyściutki.Krokowca oczywiście wyczyściłem-było trochę brudu,więc przemyłem benzynką.Niestety nie poprawiło się.Jedną informację podałem błędną-mianowicie obroty biegu jałowego na ciepłym silniku /bez klimy/mam około 750...a ja napisałem wcześniej że 500-taka mała pomyłka za którą przepraszam.Auto mam dopiero 2 miesiące i dopiero teraz to się zaczęło dziać.

[ Dodano: 2008-06-05, 18:55 ]

Zauważyłem ,że takie pływanie obrotów występuje po " przegazowaniu",bądż "ujęciu gazu " /wrzuceniu na luz podczas jazdy /.Po ok minucie obroty się stabilizują i trzyma obroty ok 1000 /silnik pracował 10 min na "wolnych" /W ogóle jakie obroty powinny się utrzymywać przy wł. klimie?Jest to moje pierwsze auto z klimą,więc nie mam porównania.

• 2 lata później...

dadi, mam taki sam problem jaki jest opisany powyzej na biegu jalowym bez klimy obroty 700 750 a po wlaczeniu od 1100 do 1500 1600.. poradziles sobie jakos z tym problemem??

[ Dodano: 2010-06-10, 13:01 ]

a zapomnialem dodac ze w takim samym aucie maegane I 1.4 16V

Witam, u mnie jest podobnie. Nie zawsze, ale często faluje mocno powyżej 1000obr/min. Myślałem o krokowcu, ale jak widzę nie tutaj pies pogrzebany. Może warto na diagnostykę do serwisu? (150zł) co myślicie?

poza tym walczę z lekkim drganiem silnika na jałowym. Może to padająca cewka?