Bblack Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Wcale nie musi.Za niewskazanie kierującego nie ma punktów i stawka jest mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 a miałeś taką sytuację - czy tylko słyszałeś? niestety ja miałem - odmowa równa się sąd grodzki. Jak znajdę kwity to zacytuję paragrafy. W skrócie procedura jest taka ( przynajmniej była w moim przypadku ) dostałem wydruk ze zdjęciem, kwit do wypełnienia ( jeżeli to ja byłem kierowcą ) i kwit do wypełnienia ( jeżeli udostępniłem pojazd innej osobie ) o kierowcy. Po wypełnieniu i przyznaniu się do "winy" odesłałem kwit do SM i dostałem pocztą kwit do opłacenia. W przypadku nie przyznania się lub nie wskazania kierowcy lub nie odesłania kwitów - sąd grodzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 marek_c, przypuszczam że kolega słyszał to. Bo jest taki "trick" o którym i ja słyszałem i działa to przy każdym mandacie. Czy to przy mandacie od SM (mówisz to nie ja lub ignorujesz wezwanie) czy od policji - odmawiasz przyjęcia mandatu i w obu przypadkach sprawa kierowana jest do sądu grodzkiego z tym że sąd orzeka wine i przyznaje kare.. finansową ale nie obciąża punktami. Nie pamiętam czy w ogóle nie może przyznać punktów karnych czy też jest to kwestia sędziego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Tak ale wtedy na koncie masz już wyrok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 ja kiedyś nie przyjąłem mandatu bo bym przekroczył ilość pkt... sprawa poszła do sądu i dostałem 0pkt i 300zł które zostało umorzone ze względu na zerowe dochody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bblack Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 a miałeś taką sytuację - czy tylko słyszałeś? Miałem. I zakończyła się 100 PLN bez punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 to bardzo ciekawe, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Tak ale wtedy na koncie masz już wyrok :) Sąd grodzki tylko orzeka wine- wyrok to bardzo mocne słowo panie Prezesie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal1975 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 jesli chodzi o punkty karne w sądzie grodzkim to nie przyznaje ,ale powiadamia organ który skierował sprawę do sądu tj. policja lub SM a oni dają ci punkty stosowne do wyroku przerabiałem to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszu Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 widać co osoba to inaczej, widać nie ma w naszym cudnym kraju reguły na takie cuś :] a w grodzkim można dalej ciagnac wątek ''trickow'' i sprobowac tego z naszego tematu na forum "Rada na radar" :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 a żandarmeria wojskowa to może łapać na radar??? W zeszłym tygodniu widziałem na 8-ce , koło Janek oznakowane auto żandarmeri wojskowej , z żandarmem z suszarką w ręku. Ciekawe , czy łapie wszystkich , czy tylko żołnierzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 często jest tak że w samochodzie siedzi policjant - nazywaja to "współpracą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ostatnio coś było o tym głośno że teraz kontrolowac nas mogą chyba wszystkie służby włącznie z nadleśnictwem :-/ Na tapecie i tak jest już nowy pomysł oddzielna służba obsługujaca fotoradary (nie oznacza to zabrania urządzeń dzisiejszym służbom). Nie będzie już mandatów (a co za tym idzie punktów) tylko kara administracyjna - delikatnie też wzrosną stawki - drożej będzie w terenie zabudowanym. Ostatnio śmiałem sie ze znajomymi że czeka nas taka przyszłość: Przejazd autostradą do Poznania 55zł + 100zł ryczałtem za przekroczenie prędkości na tym odcinku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi