Wojtasf100 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam założę nowy temat ponieważ szukałem na forum i nic podobnego nie znalazłem. Zacznę od początku. Mam scenic 1 ph 1 1999r 1,9 dti. Renie kupiłem w październiku 2017r od osoby prywatnej która miała go 10 lat i ponoć auto było na bieżąco serwisowane niestety wg.zapewnień sprzedawcy okazało się inaczej. W tym czasie wymieniłem: całe przednie zawieszenie, drążki kierownicze, osłony przegubów, wtryskiwacze, szczęki i cylinderki hamulcowe, piasty kół tylnich i felgi tylnie ponieważ ktoś pod śruby kół podłożył podkładki bo były pozrywane gwinty w piastach, złączę elastyczne wydechu i inne drobiazgi typy siłowniki centralnego zamka, zamki itp. Już byłem wściekły a to dopiero początek po chwili spokoju zaczęła dziwnie świszczeć na 5 bieg podczas hamowania silnikiem skrzynia biegów. Mechanik dolał olej i stwierdził że jak to nie pomoże to pomału trzeba szukać innej skrzyni. Niestety musiałam pojechać z dziećmi do Wrocławia do szpitala i podczas wyjazdu do Wrocławia zablokowało skrzynie na 3 biegu. Tak przejechałem przez pół Wrocławia do centrum a potem po zabiegu w szpitalu do domu ok 85 km oczywiście bocznymi drogami. To było apogeum mojej wściekłość i zacząłem na forum szukać rozwiązania. Znalazłem Okazalo Się Że śruba na 5 biegu się odkręciła i zablokowała wodzik. Naprawiłem to sam. Teraz mam problem bo jak odpalę silnik to na biegu jałowym słychać dźwięk w okolicy sprzęgła. Jak nacisne pedał sprzęgła to dźwięk znika. Jak skrzynia biegów się rozgrzeje to też dźwięk znika. Może ktoś miał podobne objawy i problemy bo to auto doprowadzi mnie do furii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Jeżeli to z okolic sprzęgła i po wciśnieciu pedału głos znika to pewnie łożysko oporowe (do wymiany trza zrzucić skrzynię). Jeździć i się na razie nie martwić. Jak zacznie je być słychać niezależnie od pedału czy wciśnięty czy nie to powoli trza zastanowić się nad wymianą (samo łożysko jest tanie, ale pewnie po drodze dojdzie sprzęgło i 2-masa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasf100 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Tak myślałem dzięki za podpowiedź zobaczymy ile wytrzyma to sprzęgło bo przebieg to 270000 i pewnie nie było wymieniane a do byłego właściciela nawet nie chcę dzwonić bo pewnie prawdy nie powie. Nie dopisałem wcześniej w poście ale też poprzedni właściciel zrobił mi zonka z klimatyzacją bo u niego działała ale chciałem wymienić filtr kabinowy i przeżyłem szok bo ktoś wyrwał klapkę od tegoż filtra i nie mógł jej założyć to przekręcił na chamskie drewnowkręty długości ok 7cm i wkręcił jeden w rurkę od parownika. Byłem z tym w serwisie i nie ma możliwości pospawania tej rurki zostaje tylko wymiana parownika ale to cholernie drogi element a i sama wymiana pracochłonna i kosztowna niestety trzeba wyciągnąć cały zespół wraz z nagrzewnicą tak w ten sposób nie mam klimy. Dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 ło kurde aleś wtopił z tym autem, parownik pewnie kupiłbyś na szrocie za powiedzmy "psie pieniądze" ale wymiana to i tak zrzucenie całej deski + obudowy steorwania nawiewami. Wykonalne jak najbardziej ale kosztowne i jest duża szansa, że deska będzie po tym skrzypieć jak sie mechanik nie przyłoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Wojtasf100 napisał: Byłem z tym w serwisie i nie ma możliwości pospawania tej rurki zostaje tylko wymiana parownika Podjęć do serwisu z klimatyzacją, tam powinni dać sobie radę z małą dziurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 to znajdz zakład który pospawa to bez wyjmowania :} pospawać idzie praktycznie każdą rurkę, ale trza to wyciągnąć a to = z demontażem połowy auta pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasf100 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dokładnie wszystko można zrobić ale niestety aby po spawać trzeba demontować cały środek a to są koszty a jak już będzie zdemontowane to lepiej wymienić parownik niż go spawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Wcale nie chodzi o spawanie, są inne metody na takie otworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasf100 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 A to ciekawe i interesujące chyba muszę pojechać do innego serwisu bo w tym co byłem to powiedzieli mi ze tylko spawanie albo wymiana. Możesz napisać jaka to metoda żebym wiedział o co pytać w serwisie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi