slawek3178 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Witam doradźcie mi jaką mam kupić uszczelkę dekla zaworów , bo w ciągu ostatnich 2 miesięcy kupiłem dwie różne nie pamiętam firm ale obie w cenach jedna 8 zł druga 12 zł i do miesiąca obydwie wydmuchało . Jakiej firmy kupić żeby były trwałe? silnik 1.6 8v scenic 1ph1 97r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Ja kupiłem metalową. Mimo, że ją ściągałem kilka razy to nie przepuszcza oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek3178 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 A możesz podać firmę i cenę bo ja pytałem u siebie w okolicy i mają tylko takie . A może znajde na allegro ? Dodano: 01 kwi 2012 - 15:37 A czy to czasem nie taka uszczelka ? http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-zaworow-megane-clio-1-4-1-6-loga-i2223185885.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek3178 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja mam ten sam problem , i powiem ci tak zapewne kupujesz uszczelki w granicach 10 zł ,a one sa prawdę mówiąc (g....o)warte , trzeba kupić stalową one są w granicach 30-50 zł za szt. i będzie ok Tu masz link do podobnej z allegro http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-zaworow-megane-clio-1-4-1-6-loga-i2223185885.html ostatnio doradził mi to gość na giełdzie (nie sprzedawca,tylko użytkownik reno) a dzisiaj potwierdził mi to forumowicz z naszego forum. No to pojechałem nieżle temat z 2010 r nieżle odświeżyłem. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez slawek3178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jak najbardziej, taka jest odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Taka jak w linku który podałeś. Nie pamiętam jakiej firmy bo było to 3 lata temu, ale kosztowała 12zł. Przez ten czas ściągałem dekiel zaworów 3-4 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek3178 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Czytaj dokładnie opis, ta co ci podałem jest stalowa ,a ty jak widzę sugerujesz się wyglądem zawnętrznym ta sama firma robi uszczelki zwykłe badziewne tak jak piszesz po 8-12 zł i stalowe takie jak w linku z zewnątrz wyglądają "prawie" tak samo , ale prawie robi wielką różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajniak91 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Nie pamiętam jakiej firmy kupowałem ale na pewno była metalowa do tego sylikon :)I do dziś dzień mam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scorpioscenic Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 miałem ten sam problem. Po kilku wymianach korkowych uszczelek, średnio co dwa miesiące, zakupiłem metalową uszczelkę -goetze. tu masz link to podobnego tematu: http://megane.com.pl/topic/12474-wyciek-oleju/page__p__100564__fromsearch__1#entry100564 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ssak1984 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Witam niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Auto: Renault Megane (1996r.) 1,6i 8v, 75 km. Proszę się nie dziwić iż zaczynam od uszczelki głowicy - poniżej nawiązanie do tematu. Postaram się odświeżyć, może ktoś rozwieje moje wątpliwości zanim jutro pojadę do mechanika. Niedawno wymieniałem uszczelkę pod głowica, którą przedmuchało przy wolnej miejskiej jeździe między 3 i 4 cylindrze. Prócz uszczelki pod głowicą były wymienione: - olej - płyn chłodniczy - pasek rozrządu (komplet wymieniany ostatnio tzn. 25tyś wcześniej) - uszczelka kolektora - uszczelka wału korbowego - uszczelniacz termostatu - uszczelka pokrywy silnika (tu jest problem) - szpilki głowicy - planowanie głowicy Suma nie najgorsza, bo z robocizną 930 pln (w tym vat) Mam oczywiście paragon i odpowiednie potwierdzenie z pieczątką warsztatu (oczywiście nie Aso). Dziś jadąc do domu wydawało mi się, że silnik nieco inaczej chodzi - jakby głośniej. Nie ma żadnej wyczuwalnej utraty spadku mocy. Spojrzałem zatem po zgaszeniu silnika pod maskę. Zapach parującego oleju. przyjrzałem się silnikowi. Wydmuchało mi połowę długości uszczelki pokrywy silnika od strony lewej. Wyrzucany olej lądowal na silniku i innych rozgrzanych elementach i stąd ten zapach. Pytanie moje brzmią zatem tak: 1) Co mogło spowodować wydmuchanie tej uszczelki? 2) Czy mogę tak spokojnie jechać do mechanika??? Oczywiście po sprawdzeniu płynów. 3) Czy ma z tym związek pęknięty (od góry na zgrzewie) zbiornik wyrównawczy? Jutro ma dopiero przyjść zamówiony do sklepu. Nie jestem pewien ale tym razem ubytek płynu chłodniczego jest większy niż zwykle... ubytek jest cały czas przez ten pęknięty zbiornik ... Zaraz sprawdzę jego stan gdyż auto ostygło już pewnie. Z góry dziękuję za szybkie podpowiedzi. Pozdrawiam. Ps. W zbiorniku płynu prawie nie ma. Oleju ponad minimum, ubytek był wcześniej ale nie taki chyba. Olej lekko brudnu tzn. nie jest już taki złocisty jak nowy ale jak dla mnie płyn chłodniczy się z nim nie miesza. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez Ssak1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ad.1 Wydmuchanie uszczelki mógł spowodować nadmiar gazów z komory korbowej (powstają one na skutek tzw. przedmuchów). Gazy te robią się niebezpieczne dla silnika w momencie, gdy nie mogą opuścić silnika. Opuszczają go one poprzez odmę (odpowietrzenie silnika). Jeżeli odma nie jest drożna, wzrasta ciśnienie w silniku i albo wydmuchuje uszczelkę (pod pokrywą zaworów), albo olej zaczyna cieknąć przez uszczelniacz wału (od strony rozrządu lub skrzyni), albo wypycha bagnet oleju (przy dużych przedmuchach potrafi z tego miejsca pluć olejem na silnik). Ad.2 Zależy jak daleko masz do mechanika. Jak niedaleko, to jak najbardziej. Tylko przed jazdą przetrzyj silnik z oleju. Ad. 3 Nie. Jedno jest niezależne od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ssak1984 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Mechanik wymienił uszczelkę na własny koszt. Zapłaciłem jedynie za litr oleju, z którego zrobili dolewkę. Kazał obserwować, bo odmę sprawdzali i jest git i nie wiedzą dlaczego wydmuchało. Kolega mówił mi coś o przedmuchach na uszczelnieniach popychaczy zaworów... Co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 W Twoim silniku nie ma popychaczy zaworowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ssak1984 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 hm... czyli jeśli odma jest git, a uszczelkę wydmuchało tak szybko nawet ja na kartonową to znaczy, że źle ją założyli, albo była wadliwa... będę obserwować... Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi