andpak Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Witam! Po przekręceniu kluczyka gdy jest sprawdzany układ elektryczny zauważyłem, że nie świeci kontrolka oczysczania spalin. Przeglądając forum czytałem jedynie o świecącej kontrolce. Jak zdiagnozować ten problem bez wyjmowania tablicy z zegarami. Jest to Megane Coupe 2000 rok 1.4 16 V. Bezpieczniki sprawdzone. Jeszcze jedno na przeglądzie technicznym mechanik podał, że jest problem z spaleniem, sugerował tzw. branie oleju /nie bieże/ lub katalizator. Jednakże w tych przypadkach powinna zaświecić się kontrolka oczyszczania spalin. Prosiłbym o sugestie, pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Moja sugestia, to przepalona żaróweczka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andpak Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 W tym modelu w tablicy podświetlanie jest na diodach smd, diody rzadko się przepalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parowozik Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 Czy samochód ma drugą sondę lambda po katalizatorze? Może poprzedni właściciel odłączył świecenie tej kontrolki celowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2008 ale jak, sprzętowo czy programowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parowozik Opublikowano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2008 Pytałem o drugą sondę lambda. Kontrolka oczyszczania spalin sygnalizuje uszkodzenie katalizatora a pomiar jest wykonywany przez drugą sondę umieszczoną po katalizatorze. (Aby ją zobaczyć wystarczy spojrzeć od strony drzwi kierowcy na rurę wydechu. Za katalizatorem będzie wkręcony czujnik z czterema przewodami. Jeśli samochód spełnia normę EURO2 może nie posiadać drugiej sondy a sygnalizacja bedzie nieczynna. Druga sonda jest montowana w samochodach spełniających normę Euro3 która zaczęła chyba obowiązywać od 2001r. Proponuję wizytę samochodu w serwisie, jeśli kontrolka jest wyłączona sprzętowo bo sygnalizowała padnięty katalizator to na komputerze wykaże błąd. W prywatnym warsztacie podpiecie kompa i skasowanie błędu oczyszczania spalin kosztowało mnie 50zł. Nie wiem czy da się programowo wyłaczyć kontrolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucha Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Witam. Dzisiaj odbierając Megane od mechanika (nie ASO) zauważyłem że zapaliła mi się lampka kontrolna układu oczyszczania spalin. W instrukcji jest napisane, że w tej sytuacji należy jak najszybciej udać się do ASO. Czy to jest jakiś poważny problem, czy da się z tym jeździć przez tydzień Dodam, że mechanik wymienił tarcze, klocki, płyn do chłodnic i nieszczelność manszety. Niestety nie posiada (on) interfejsu diagnostycznego. Post przeniesiono do istniejącego tematu. lepper_pl Lampka zapala się w momencie przekręcenia kluczyka, razem z innymi lampkami i nie gaśnie. Przypuszczam, że jest to bład przy "self test". [ Dodano: 2009-01-08, 09:22 ] Odpowiem sam sobie - dla pozostałych użytkowników, jak udało mi się rozwiązać ten problem. Rozwiązała go właściwie moja żona, która wczoraj wpadła w poślizg, trochę ją pokręciło, wjechała na chodnik przez wysoki krawężnik i lampka zgasła. A tak poważnie to PRAWDOPODOBNIE przyczyną było odłączenie kabelka od sondy (lambda?) za katalizatorem. Najlepiej to miejsce styku oczyścić i zaizolować. Można także spróbować odłaczyć akumulator na godzinę (samą masę) - może lampka sama zgaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi