elprimo77 Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam.Mam pytanie do użytkowników Scenica z silnikiem 1.6 benzyna.Chodzi mi o pracę tego silnika spotkałem się już z paroma scenicami i wszędzie praca silnika 1.6 przypomina pracę diesla jest dość głośny jak na benzyne nie w środku ale na zewnątrz nie ma takiej cichej pracy benzyny.U mnie jest to samo nie wiem czy tak ma być czy czy silnik już pada.Proszę o podpowiedz jak u was chodzą te silniki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 No mnie to pracował jak dizel jak mi się rozrząd przestawił i zawory pogięło:-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 elprimo77, a jaki masz silnik 8v czy 16v? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elprimo77 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 1.6 zwykła 8 przed kupnem siedziałem w trzech takich scenicach i każdy 1.6 8v tak chodził nie wiem czy to taka przypadłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ADIX Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 w moim sceniku też tak słychać dosłownie jak diesel 1.6 8v tak mają :-/ ale za to w środku cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Zgadzam się z ADIX, mój scenic (też 1.6 8v) też jest nadzwyczaj głośny, ale ten silnik tak ma. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaspik Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Ja ma 16V i chodzi cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 lukaspik, ale masz KZFR i problemy (przeszłe, terazniejsze lub przyszłe), dlatego wolę głośniej ale taniej. ;) ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbol Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Mój 1.6 8V też jest głośny ale wiem, że mam pęknięty kolektor wydechowy (podobno częsta przypadłość). Może to jest przyczyna głośnej pracy tych aut :-/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 ja ma w żony meg silnik 1,6 w poprzedniej też miałem silnik 1,6 oba ten sam typ K7M chodziły głośno ustawianie zaworów pomaga ale są one i tak głośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Mam 1.6 8V, w zimie (temp. < 0'C) zimny pracuje jak stary diesel z Ikarusa. W lato chodzi przyzwoicie jak na 12 letni silnik Co zabawne, przy zapalaniu dźwięk jest niepokojący (jak mawiają moi koledzy go słuchając) ale on chyba tak ma bo od 26 tys. km żadnych problemów z zapalaniem nawet przy -15'C!. Przy prędkości 90 km/h na 5 biegu da się jechać z radiem i nie czuć dyskomfortu spowodowanego głośną pracą silnika. W zakresie 100-120 silnik jest naprawdę głośny. Za to zaskoczenie: przy 130 pracuje kulturalnie jak przy 90 lub 60 na 4ce! Nie dziwota, przy 130km/h jest jakieś 3750-4000 obr/min, patrze na char. silnika i widzę, że to maksymalna moc i moment dla tej jednostki spalinowej. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek79 Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 czytając ten temat uspokoiłem sie bo juz chciałęm robic remont silnika ale moze mi odpowiecie jaka moze byc przyczyna zapalania sie kontrolki "EKG" (zygzak) komputer pokazał mi błąd wtrysku i jakos błąd pretkosci czy cos takiego , ale dało rade skasowac te błędy.kontrolka zapala sie przy różnych predkosciach i po wyłączenia zapłonu gasnie, nie ma zadnej różnicy w mocy silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 "Lampka kontrolna usterki elektrycznej Zapala się w chwili włączenia zapłonu i gaśnie w ciągu 3 sekund. Jeżeli zaświeci się w czasie jazdy, oznacza to, że w układzie wtrysku paliwa, aut. skrzyni biegów lub aut. sprzęgle powstała jakaś usterka.(...)" Proponuje temat zbadać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi