Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mam taki mały roblem z alarmem prosze o pomo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem może był już taki temat ale ja nic nie mogłem znaleść co by mi jakos pomogło .

Mianowicie zakupiłem Megane 1,6 16v i nie wiem czy ma ona alarm czy nie.

Jest tak mam kluczyk z przyciskiem którym steruje zamek moge nim otworzyc zamknąc auto jest mrygniecie kirunków ale nie wiem czy powinien temu towarzyszyc jakis sygnał dzwiękowy w samochodzie ma na słupkach jakis czujniki i koło swiatła wewnetrznego nad lusterkiem wewnętrznym ale kompletnie niewiem czy jest ten alarm niewiem jak to sprawdzic , ja zrobiłem to tak ze uchyliłem szybe zamknołem z kluczyka samochód i wsadziłem reke tuz obok czujnika i nic wiec niewiem .

Prosze o pomoc jak to jest z tymi naszymy megankami :-|

Wygląda na to, że masz alarm. Wcale nie musi być sygnału dźwiękowego przy zamykaniu/otwieraniu samochodu - zależy jak kto alarm ustawił. Zrób tak jak radzi kolega marek_c - zamknij auto przez przycisk, odczekaj 1min i wtedy otwórz drzwi samym kluczykiem.

Czytam ten temat i się dołączę z pytaniem.

Mam MIIPhI z fabrycznym alarmem (podobno); czujników w kabinie nie posiadam - jak sprawdzić czy faktycznie mam alarm w przypadku posiadania karty (zwykła, nie HF) bo otwieranie z kluczyka odpada...

Dodam, że jak mi na samochód spadła szyba z budynku ( :evil: ) to nic się nie stało, alarm się nie włączył.

Jeżeli jest taka opcja to zostaw otware okno, zamknij samochód i po odczekaniu 1-3 minut otworz drzwi klamką od środka ( przez otwarte okno ) - nic innego nie przychodzi mi do głowy. Pewnie podłączenie do komputera w 100% da odpowiedź, z tego co wiem to alarm czerpie informacje po szynie CAN więc komputer musi go widzieć, zresztą przez komputer można uruchomić dodatkowe funkcje ( przynajmnie w innych pojazdach tak jest ). Fabryczne autoalarmy przeważnie nie mają czujników ruchu w kabinie.

mam jeszce jedno pytanie bo juz sam nie wiem czy jest to alarm seryjny czy poprzedni właściciel go zamontował , bo nie dostałem jakiegos dodatkowego pilota czy cos takiego ale mam tak kluczyk z przyciskiem do otwierania drzwi i albo nie pasuje on do zamka albo poprostu zamek był dawno nie urzywany (musze prysnac mu cos do srodka) tak jak juz mówiłem mam czujniki wewnatrz kabiny ,ale moje dodatkowe pytanie ile rodzaji kluczyków było w tej megance bo ja mam ;

-kluczyk z przyciskiem który pasuje do stacyjki i otwiera drzwi z guzika ale jeszce niewiem czy otwiera sie tym kluczykiem tez drzwi z zamka

-kluczyk do relingów

-i kluczyk do skrzyni ale tez niewiem czy jest on seryjny (bo kluczyk ma napisane na sobie gerda)

no i oczywiscie jeszce jedne komplet tych wszystkich kluczy

troche moze to wszystko napisałem ze namieszane jest ale jakos niemam dzisiaj weny do pisania czekam na odpowiedz z górki dzieki

ps o własnie zapala mi sie od czasu do czasu kontrolka poduszek ale szybko gaśnie co to moze byc ?