Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przekładka silnika, K9K różnych typów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam następujący dylemat.
Kupiłem dzisiaj silnik 1,5 K9K który miał mieć 101 KM a okazało się że jest z oznaczeniem K9K 724 co by znaczyło że ma 86 KM a nie sprawdziliśmy przed zakupem.

Co najciekawsze mój Scenic II z 2004 r ma mieć według dowodu rejestracyjnego silnik 101 KM a na silniku jest oznaczenie K9KV714 co by znaczyło że coś już było zmieniane.

Czy zatem mogę zamontować teraz silnik ten co kupiłem K9K 724 ? bez modyfikowania sterownika (map).
Co odpowiada za moc w tych silnikach czy tylko sterownik, czy jest inna turbina inny osprzęt ?

Choć już jest coś zmienione skoro powinien być tam silnik K9K 728 o mocy 101KM a jest K9K V 714. A ten co kupiłem jeszcze inny K9K 724.

Ten silnik co mam obecnie tak stawiałbym że ma coś koło 90/95 KM (problem w silniku to stukanie, pęknięta głowica i niska kultura pracy podczas jazdy (szczególnie pod obciążeniem), na biegu jałowym nawet ok.

Precyzując pytanie, czy po zmianie silnika, odpali normalnie i będzie jeździł i z jaką mocą ? czy potrzeba coś zmieniać w oprogramowaniu ? I czy nie są jeszcze inne przeszkody na drodze ? Kupiłem silnik kompletny ze scenica rozbitego z 2007 roku, (mój scenic jest z 2004r).

Pozdrawiam