microsim Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 witam. mam pytanie odnośnie tego co może być przyczyną tego że moja megi 1,4 75KM z 96r. przy większości jazdy po mieście (ale nie tylko) ma problem żeby zmieścić się w 10 l na 100km. proszę o pomoc bo mnie benzyna zaraz zje całkowicie! czekam na podpowiedzi z czym może być związane tak duże spalanie i ewentualnie jak można ten problem rozwiązać. z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 nie grzeje Ci się silnik nadmiernie? sonda lambda dobrze Ci działa? tłoczki hamulcowe nie trzymają? masz dobre łożyska? sprawne sprzęgło? powodów może być bardzo wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 poza tym co trafnie wymienił bronius, masz jeszcze świece filtry.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 poza tym felgi zmieniłeś, może rozmiar źle dobrałeś i licząc wg licznika wychodzą Ci dziwne wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsim Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 nio właśnie silnik nieraz mocno nagrzany jest a sprzęgło też łapie jakoś wyjątkowo wysoko. więc to może mieć aż taki wpływ na to że spalanie jest takie duże?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2008 pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
microsim Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2008 aha a mam jeszcze jedno pytanie czy to że mam trochę za dużo oleju w silniku może mieć wpływ na to że się tak grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrre Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 troche za dużo? Czli ile? Dużo ponad max? Bo jeśli tak to wtedy chyba katalizator może zostać zarzygany olejem - o ile jeszcze masz katalizator. A co ma wysoko biorace sprzęgło do ilości spalanego paliwa? Chyba świadczy raczej o zużyciu tarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walec Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 a moze zacznijmy od tego: do ilu rpm krecisz silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tu_es Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Walec ja też się podłączę. Też mam megi 99 1.4e kombi 75 KM od niecałego miesiąca, nalałem full bak benzynki (95) - weszło 60 l. Na dzień dzisiejszy mam na liczniku 530 km przejechane, licznik paliwa wskazuje na 1,5 kreski, czyli około 8-10 l benzyny. Wychodzi na to, że pali około 10 l w cyklu mieszanym. Kręcę silnik między 2000 do 3000 rpm (więcej staram się nie przekraczać). Filtry wymienione, świece wczoraj, nie wiem co jest grane - wg mnie za dużo pali. Jak sprawdzić czy sonda lambda jest walnięta? Co jeszcze sprawdzić, co poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Też mam megi 99 1.4e kombi 75 KMnie było takiej konfiguracji, w megane I grandtour silnik 1.4 16v miał moc 95km.. [jednak jest - nawet i ja się czasem czegoś nowego dowiem] - bronius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Dokładnie, także albo kolega nie wie jaki ma silnik, albo nie ma kombi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tu_es Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Sorki, nie podałem, że silnik to 8V, nawet wczoraj sprawdzałem w salonie Renault, czy mają do niego świece (nie mieli ). Silnik E7J 626, grandtour I po liftingu, pierwsza rejestracja za granicą 30-09-1999, 55 kW Silnik taki jak opisywany tutaj http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=5553&highlight=1.4e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 W Megane kombi NIGDY nie było silników 8V! Ktoś Ci musiał silnik podmieniać albo składać auto, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tu_es Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Nie wiem Sprawdzałem w dokumentach dotyczących auta (oryginałach w niemieckim języku - mam ksera) i tam jak byk stoi ten numer silnika. Więc taki był od początku, albo tam juz wymieniany. Nawet po VIN mi sprawdzali w serwisie jak szukali świec. Nie będę się kłócił, bo za mało się znam na autach. Czytam z uwagą Wasze odpowiedzi i czerpię z nich wiedzę :) A tak dla zabawy - nigdy nie mów [glow=indigo:64db37b1ed]nigdy[/glow:64db37b1ed] :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi