tomecki Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Hej, Megane 3 2011, 1,9dCi Co ~2 miesiące jeżdżę w jakąś dłuższą trasę 300-600km i tylko wtedy problem się objawia. Po 140-180km robi się w aucie zimno. Otwarcie maski i .... zamarznięte rurki od klimy. Do kabiny nie dobija się ciepłe powietrze, bo wszystko inne jest zlodowacone (jak na foto, chociaż nie oddaje tego co widać na żywo, "śnieg" można ściągać z rurek). Na co dzień kręcę się wokół komina, do 40-50km i problem nie występuje. Byłem u mojego mechanika i ... wszystko gra. Ciśnienia są w porządku, silniczki od sterowania działają, klima elegancko załącza się / wyłącza się w zależności od ustawień panelu klimatronika. No jednym słowem wzorowy układ. Jak wczoraj / przedwczoraj zrobiły się wiosenne upały, a auto stało na słońcu- włączyłem klimkę i elegancko środek schłodziła. No wzór do naśladowania. Drugi dziwny przypadek- nie zawsze, ale często (np przed chwilą) - wsiadam do auta, ruszam i po 1-1,5km leci normalnie 'gorące' powietrze z nawiewów. Ustawione na 20 stopni, wg mnie grzeje mocniej. Jakieś pomysły? Co zrobić, co sprawdzić? Ja mam jedyny pomysł, żeby doprowadzić układ do stanu zamarznięcia i pojechać wtedy do mechanika, pytanie czy wtedy coś więcej mechanik jest w stanie sprawdzić? Mechanik pewny, znajomy, od 10 lat jeżdżę i ufam ? Pozdro. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez tomecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 To, że masz zaufanie do mechanika nie oznacza, że nie brakuje mu kompetencji Taka dygresja na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 U mnie swojego taki objaw był spowodowany małą ilością czynnika chłodzącego w obiegu (ciśnienie w układzie to jeszcze nie wszystko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomecki Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 20 godzin temu, ko-ma napisał: Papuga oka, sprawdzę po majówce. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 A co pokazuje czujnik temperatury parownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomecki Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 18 godzin temu, halas2 napisał: Papuga hmm, no właśnie trzeba to kompem sprawdzić jak już jest zamarznięte? ? Czyli nie mam jak. Przez kostkę obd2 na BT pewnie tego nie zobaczę? REGULAMIN Forum się kłania 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 9 godzin temu, tomecki napisał: Przez kostkę obd2 na BT pewnie tego nie zobaczę? Zobaczysz. Wystarczy ELM 327 koniecznie na pic PIC18F25K80 z BT i darmowy pyclip. W tym programie po wejściu w sterownik klimatyzacji odczytasz temperaturę parownika. Powinna wahać się w granicach 1-3 stopnie po dłuższej chwili pracy klimatyzacji. Na forum o programie Pyclip jest kilka tematów łącznie z linkami do ściągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Na 100% mało gazu w układzie, zacznij od tego. Ja mierzyłem tem. w kratce termometrem z czujnikiem na kablu i tem. na minusie. Pomaga na chwilę wyłączenie klimatyzacji, pod samochód em zaczyna lecieć wodą i znów na 30 min. jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi