Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jaki mam silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupilem pasek rozrzadu i napinacz do Scenica 98 r pojemnosc 1,6 benzyna. Okazuje sie ze ani pasek ani napinacz nie pasuja. To w koncu jaki mam silnik? Wedlug instrukcji i ksiazki napraw mam K7M 720. Ale taki silnik nie moge miec bo pasek i napinacz nie pasuja wiec co to za dziwadlo mam? Czemu o nim nie pisza w ksiazce? W ksiazce "Sam naprawiam Renault Megane roczniki 1993-1999" sa zdjecia silnikow ale ojego nie ma. Czy ktos wie jaki model silnika pracuje w tych rocznikach Scenica? Dla ulatwienia podam ze wlew oleju mam po maksymalnie lewej stronie silnika i kontrole poziomu oleju rowniez zaraz kolo wlewu. Prawa czesc pokrywy glowicy jest nieco wyzszza od pozostalej. Jaki to model silnika? Prosze o pomoc.

może masz K7M 702 bo to inna wersja i tam pasek jest inny :)

K7M 702 wersja 90 koni (oznaczenie 1.6e)

K7M 703 to samo co wyżej, ale skrzynia automatyczna

K7M 720 wersja 75km (oznaczenie 1.6i) - tylko rynek niemiecki

Dorlink, przy zakupie części do Renówek najlepiej jest wziąć do ręki co potrzebujesz i dopiero ruszać do sklepu. Już wiele razy mi się zdarzyło kupić część z katalogu, która powinna pasować a nie pasowała. To jest moim zdaniem najlepszy sposób i można zaoszczędzić czas, pieniądze no i wycieczek do sklepów z wymianą niepasujących części.

• 4 tygodnie później...

Witam.

Mam Scenica od miesiąca i cały czas szukam informacji jaki mam typ silnika. Według instrukcji numer powinien być na przedniej części silnika, jednak jest tam tylko napis Renault FDP 17 i nic więcej, żadnej więcej tabliczki lub napisu. Moje auto to Scenic 2001 1.9 dCi i na pewno silnik F9Q ale nie wiem jaki numer dalej (7..). Jeśli ktoś mógłby pomóc to bardzo proszę o pomoc (VIN: VF1JA050525753495). Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

Przeniosłem do istniejącego. - lepper_pl

• 3 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...

widzę, że Robak świetnie się orientuje w tym wszystkim na podstawie nr VIN. Co byś powiedział o moim Scenicu??? Nr VIN: VF1JA0B0525178793. Typ silnika: K4M A7. Jestem jeszcze ciekaw czy po tych numer jest się w stanie dojść jakie powinienem założyć oponki, bo mam 205/55 R15 88W a w dowodzie włoskim (auto sprowadzane)znalazłem info, że auto było na oponach 185/65 R15 88T. Dzięki <ok>

• 2 miesiące temu...

Witam proszę o pomoc z identyfikacją typu silnika bo chcę kupić na alledrogo rozrząd, różnica cen dochodzi do 50% w porównaniu do sklepów w moim mieście.

Dzwoniłem do serwisu renault podałem im nr nadwozia, gość podał mi że mam silnik F9Q

ale sprzedawcy oprócz tego symbolu podają jeszcze cyfry np F9Q 744, F9Q 731,F9Q 736 itp

no i teraz nie jestem pewien czy na pewno będzie pasować?

nr vin VF1KA1U0527469441

DATA PRODUKCJI 16-10-2002r

dzięki za pomoc pozdrawiam