przemmerc Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Witam, dzisiaj został zakupiony mII 1,5 dci z roku 2003 i już pojawił się problem z seryjnym radyjkiem:(. Radio ładnie sobie grało jak jeździliśmy i w pewnym momencie zagubiło dźwięk, Wyświetlacz wszystko pokazuje (stacja, numer utworu na płycie, komunikaty RDS itd), można radiem sterować ale nic nie słychać. Dodam iż kilkakrotnie próbowało zagrać (5-10 sek.) i potem nic. Sprawdziłem podłączenie i wydaje się być OK, Nie wiem czy to ma związek ale dzisiaj cały dzień pada i zdarzyło się przejechać po większych kałużach. Za każdą wskazówkę z góry serdecznie dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszc2 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Kolego proponuje takie rozwiązanie ale TYLKO I WYŁĄCZNIE POD WARUNKIEM ŻE MASZ KOD DO RADIA, bo jak nie masz kodu to nawet nie próbuj. Wyłączasz radio wciskasz trzymając wciśnięte przyciski (razem) 2 i 5 włączasz radio przez około dwie minuty powinno być słychać w głośnikach pik – pik i tak przez dwie minuty. Napisz czy słyszałeś to pikanie w głośnikach (jak tak to będzie wiadomo czy z głośnikami jest wszystko ok. oraz czy działa końcówka mocy). Po tych dwóch minutach radio poprosi o podanie kodu wpiszesz kod potem nic nie zmieniając nie ważne co się pojawi zatwierdzaj długim przytrzymaniem przycisku 6 po chwili radio przejdzie w normalny tryb pracy. Napisz czy słyszałeś pikanie w głośnikach. A tak moje pytanie skoro to jest kupiony dzisiaj samochód nie dawałeś wzmocnienia na maksimum. (co mogło spowodować spalenie końcówki mocy). TO POWINNO BYĆ NA POCZĄTKU: A kolego jeszcze jedna sprawa radio to ma zabezpieczenie jak się za bardzo przegrzeje to się wycisza i pozostaje wyciszone jak nie ostygnie więc wyłącz radio poczekaj 15 minut i znowu włącz może za dużo i za głośno słuchałeś i się załączyło zabezpieczenie przed przegrzaniem Skoro lubisz pisać w zastrzeżonym kolorze to takiego koloru otrzymujesz upomnienie :) Wpis poprawiam - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemmerc Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 poszukam kodu do radia i wtedy zastosuje się do wskazówek. Radio raczej normalnie było używane dzisiaj, o przegrzaniu raczej nie może być mowy. Dzięki za pomoc, pozdrawiam [ Dodano: 2008-08-18, 11:16 ] Generalnie nie mam kodu. Istnieje jakaś inna droga diagnozy/ rowiązania problemu?? Przemek [ Dodano: 2008-08-23, 18:25 ] Witam, Dla uściślenia jest to radio TUNERLIST. Dzisiaj wogóle chwilkę zagrało (może z 30sek) zaczęło trzeszczeć i koniec. próbowałem przetestować wg instrukcji kolegi o nicku lukaszc2, ale po kilku próbach nic nie pikało, nie trzeba było podać kodu - klapa. Zamontowałem niefabryczne radio z innego auta i wszystko było ok. Już sam nie wiem co z tym zrobić. [ Dodano: 2008-08-23, 18:30 ] Aha, jeszcze jedno:) Do radia są podłączone dwie kostki (zasilanie, głośniki w jednej a w drugiej sterowanie pilotem??). Jeżeli chodzi o pilota to jest też problem z przyciskiem który podgłasza - nie działa, ten od zmniejszania natężenia głosu jest chyba ok, bo wyświetlacz tak pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi