Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pytanie-podgrzewana przednia szyba w 97 r ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,kto pyta nie błądzi mówi staropolskie przysłowie.Zaliczyłem dziś giełdę samochodową,oczywiście rozglądając się za scenikiem lub megan,i był taki fajny wózek jakaś lepsza (teoretycznie )wersja z dwoma szyberdachami klima itd..Rocznik samochodu 97,ale mnie zainteresowała podgrzewana przednia szyba,proszę o podpowiedź jak to działa,czy to jakieś mikro włókna elektryczne,czy tylko naazewnictwo(bo jest klima ,panie i szybci grzeje ;-) ).Drugie pytanko w jakich wersjach to cudo można spotkać i od którego roku ?

Trochę szukałem na forum,ale nic nie znalazłem,a przy zakupie modelu może pomóc,z góry dziękuję za informacje.

Przez cały okres produkcji coś takiego występowało. Od strony technicznej wygląda to analogicznie do ogrzewania tylnej szyby. W szkle są zatopione druciki które grzeją. Oczywiście są dużo drobniejsze niż te w tylnej szybie, aby nie zakłócać widzenia kierowcy do przodu. Bardzo przydatna rzecz. Polecam. Wadą jest koszt takiej szyby nierzadko przekraczający 2-3 tyś zł.

ogrzewanie załącza się tylko poniżej określonej temperatury ( tak samo jak tylnej szyby i lusterek )
nie prawda, pojedź sobie latem w deszczy przy 25 stopniach tylna szyba i lusterka też się włączą (będą grzały)

też mi się tak wydaje jak napisał bronius, w instrukcji obsługi jest napisane że ogrzewanie szyb wyłącza się (chyba) po 6 minutach od włączenia.

Co do sprawdzenia, można przystawić kostkę lodu do czujnika w lusterku :)

Podgrzewana przednia szyba jak by nie patrzec jest to bardzo przydatny wynalazek. Najbardziej przydaje sie zima gdy rano sie wychodzi z domu i jest snieg badz lod na szybie. Odpala sie auto i wlacza na chwile ogrzewanie szyby. W czasie jak spalimy papieroska mozna juz jechac spokojnie:) Wiem bo sam mialem i jest to bardzo duza wygoda.