krzysiekkrzy Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Witam serdecznie, jestem tutaj nowy, i chce uslyszec wasze zdanie na ten temat, a byc moze ktos powie czy jest to wykonalne, poniewaz z tego co ja sie orientuje, nie ma takiego projektu w polsce i trudno mi znalezc jakiekolwiek informacje na ten temat, do rzeczy: posiadam autko renault megane combi rocznik 2001, silnik 1.6 16v, i chcialbym zrobic SWAPa na silnik 2.0 turbo z clio albo megana nowszego. czy jest to wykonalne? wiem ze napewno zawieche trzeba bedzie zmodyfikowac ale jest juz zmodyfikowana otoz zawieszenie progresywne koni, rozporka dolna na tylnej belce, obnizony o 50mm, zmienione hamulce na tarcze z prozdu nawiercane i nacinane tyl nacinane. oczywiscie nie mam tutaj na mysli rzeczy typu wskazniki zegarow itd, ale o reszte podzespolow, czy wejda? czy ktos moze cos powiedziec na ten temat? z gory wielkie dzieki. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 z 2.0T to nie wiem, musiałbyś wymiary najpierw pomierzyć i mocowania łap. Możliwe, że jest to wykonalne ale czy to się opłaca? W końcu w MII też montowali niektóre silniki z MI. Jak już chcesz kombinować to pomyśl nad silnikiem z clio sporta (NA: 172 lub 182 km). Myślę, że to najbliższy konstrukcyjnie silnik do MI. Kolejna kwestia to taka, że MII 2.0T miały inne skrzynie niż MI, bo w tych były skrzynie do max 250Nm. Nie wiadomo jak to gabarytowo wychodzi, potem co z półosiami (Czy dobra długość, czy wieloklin ok, czy piast nie trzeba będzie zmieniać, a co za tym idzie rzeźbić z wahaczami, amorami, stabilizatorami itp.) Myślę, że nikt nie da Ci takiej odpowiedzi jakiej oczekujesz... btw:Clio nie miało nigdy silnika 2.0T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 no jeszcze będziesz potrzebował komputer od tego silnika 2.0T, kompletny wydech i setki szczegółów które wyjdą w trakcie. Nadzieją może być fakt że w phI w hatchbacku zdarzały się silniki 2.0 więc mieścić się powinien. Jak masz kasę, czas i dużo chęci to wszystko jest możliwe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys16V Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 skoro do fiesty wszedł silnik VR6 to 2.0T do meganki też powinien (przynajmniej tak mi sie wydaje) chyba nie jest aż tak wielki... to nie Star 200 :) powodzenia w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicpon Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 przerabialem juz to pare razy nie oplaca sie :-/ ja chcialem wlozyc zwykle 2.0 16v i bylby to duzy wysilek a co dopiero 2.0T. kupic wszystko a niech czegos zabraknie przelozyc zestroic i nie wiadomo czy bedzie tak jak trzeba. ogolnie przesrana sprawa jezdzilem do roznych mechanikow pytalem i oczywiscie da sie tylko ze poprostu duzo czasu i pieniedzy lepiej zainwestowac w lepsze auto, jakos juz z tego wyroslem :) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawiddsp Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Co do swapa na 2.0 T nie ma najmniejszego problemu. Komora w trojej megance jest znacznie większa wic ten silniczek będzie pasował jak by ztamtad był :) Jedynie co moze cie przerazic to koszty silnika i osprzetu No i musisz znalesc kogoś kto ci to wszystko podłączy i złoży w jedna całość. Zacznij, proszę stosować się do próśb kolegów moderatorów i pisz po naszemu czyli PL. - Włączenie słownika i sprawdzenie pisowni nie zabiera zbyt wiele czasu i robi się to raz. :) Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi