grzegorzmis Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witam, Poratujcie wiedza i doświadczeniem, chodzi mianowicie o zawór weste gate (to ustrojstwo co uwalnia spaliny jak turbosprężarka jest przeładowana), a konkretnie o jego klapkę. Czy w momencie kiedy silnik jest zgaszony to weste gate (klapka) ma być zamknięta czy otwarta ? Dodałem załącznik poglądowy, żeby wiadomo było o która klapkę weste gate chodzi. Jak to jest w naszych silnikach ... dziękuje za pomoc. ps. posiadam megane 1,9 DCI (102 KM) z 2002 roku. [ Dodano: 2008-08-22, 20:20 ] czyżby nikt nie wiedział? podzwoniłem trochę po renault i mechanikach co regenerują turbinki i już wiem.... pozdrawiam wszystkich szukających odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek-azja Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Napisz czego się dowiedziałeś. Inni też chętenie dowiedzą się co i jak tam działa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 ano dowiedziałem, się ze w silniku 1,9 DCI (f9Q732) przy zgaszonym silniku owa klapka od zaworu WG jest otwarta. Zamyka się dopiero po podaniu podciśnienia, a otwiera jak turbina za dużo naładuje. Wygląda to inaczej niz w silniku 1,9 DTI, gdzie klapka jest cały czas zamknięta. A otwiera sie, gdy jest wysterowana przez nadciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turek-azja Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedź. A nie wiesz czy tak samo jak w 1,9dTi jest w 1,9dT (F8Q 784)? Bo nie wiem czy w tych silnikach są takie same turbinki i ich sterowanie czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 podejrzewam ze sterowanie jest zrobione tak samo, ale czy turbinki są takie same to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi