Hawky Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) Mam problem z autkiem Scenic 1 1.9 Diesel. Do wczoraj samochód odpalał normalnie mimo słabszego już akumulatora, jednak wczoraj już nie odpalił w wyniku braku prądu w akumulatorze (kilka obrotów wykonał silnik ale nie zaskoczył). Podładowałem akumulator pod prostownikiem, ale teraz nawet nie kręci rozrusznikiem. Kontrolki się zapalają i gasną, pompa pracuje, pojawia się po chwili kontrolka od świec żarowych i przekręcanie kluczyka na zapłon nie przynosi żadnego efektu, rozrusznik nawet nie cyknie. Gdzie szukać przyczyny problemu? Edytowane 12 Marca 2023 przez Hawky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Połączenie klem z akumulatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawky Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Podmieniałem akumulator z innego samochodu, sprawdzałem połączenie klem, dokręcałem mocniej. Zero efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Moze kostka stacyjki lub doprowadzenie prądu do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawky Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) A co z tą kontrolką świec żarowych? Zawsze zapalała się na chwilę po czym gasła jak świece nagrzało. A teraz zapala się, grzeje świece, gaśnie i zapala się znowu na stałe. W instrukcji od Scenica jest napisane, że to jakiś problem z elektryką. Ewentualnie może przewód do rozrusznika się odpiął, dostanę się do niego bez wjeżdżania na kanał? Dzisiaj po sprawdzeniu bezpieczników i przekaźników w komorze silnika również pompa przestała pracować. Nasuwa mi się wniosek, że gdzieś problem z elektryką. Poczyściłem masy, klemy. Gdzie szukać problemu na wiązkach? Jest jakaś łatwa metoda wydobycia skrzynki bezpieczników? Udało mi się ją lekko poluzować, ale całe wiązki są za krótkie i nawet nie można odchylić jej żeby zobaczyć czy coś nie jest popalone albo nie styka. Edytowane 13 Marca 2023 przez Hawky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi