dwazero Opublikowano 27 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Panowie spytam również i tu sprawa ma się tak końcem stycznia były opady deszczu codziennie w sumie+ roztopy śniegu=podniesie poziomu na rzekach a,że blisko mieszkam rzeki jednej i pod ziemią są żyły wodne to jak woda podniesie się to z automatu zaczyna wchodzić do piwnicy.Woda nigdy nie wchodzi do póki stan wód się nie podniesie albo poprzez długie opady albo poprzez jak w tym roku roztopy.Sprawę taką samą zgłaszałem już dwa razy.Raz w 2018r przyznali mi odszkodowanie z automatu w ciągu kilku dni bez rzeczoznawcy jedynie zdjęcia musiałem wysłać.Nastepną szkodę w 2021 również bez rzeczoznawcy z automatu przyznali taką samą kwotę jak w poprzednim zgłoszeniu.To były okresy letnie gdzie się w piecu nie pali.Teraz pierwszy raz od 30lat całą zimę jest woda w piwnicy.Piec stoi w wodzie odpompowanie wody nic nie daje bo za 3h weszło tyle samo.Zgłosiłem szkodę wysłałem zdjecia i pierwszy raz przyjechał rzeczoznawca porobił zdjęcia itp a potem z pzu dostałem odmowę w ich uzasadnieniu: Uzasadnienie decyzji PZU odpowiada za wypadek ubezpieczeniowy, którym jest niezależne od woli ubezpieczonego zdarzenie przyszłe i niepewne o charakterze nagłym, które powstało w okresie ubezpieczenia i w wyniku którego została wyrządzona szkoda objęta zakresem ubezpieczenia. PZU odpowiada za wypadki ubezpieczeniowe, które wystąpiły w miejscach wskazanych w § 3 ust. 1 i 2, a take poza tymi miejscami w przypadku rabunku poza miejscem ubezpieczenia, wyłudzenia gotówki lub biuterii, nieszczśliwego wypadku psa lub kota. PZU nie odpowiada także za szkody, które powstały w następstwie przenikania wód podziemnych. To wyłączenie nie dotyczy sytuacji, gdy przenikanie wód nastąpiło wskutek powodzi, deszczu o współczynniku wydajności co najmniej 4 ustalonym przez IMGW. Jeśli nie można uzyskać opinii IMGW, wystąpienie deszczu o współczynniku wydajności co najmniej 4 PZU stwierdza na podstawie stanu faktycznego i rozmiaru szkód w miejscu ich powstania lub w bezpośrednim sąsiedztwie. Jak wynika z ustaleń przedstawiciela PZU i uzyskanej dokumentacji zgłoszona szkoda w budynku powstała w następstwie podniesienia poziomu wód gruntowych bez zwiazku z ryzykiem powodzi i deszczu nawalnego. Z uwagi na powyższe postanowiono jak na wstępie. i czy teraz odwoływac się czy nie? bo niby jest zapis,że nie odpowiada za przenikanie wod podziemnych,ale to samo z siebie nie przesiąka,że non stop cały rok tylko jak wspomniałem poprzez opady(nie intensywne non stop) tylko takie lekkie/mocne + obecna sytuacja,że jest ciepło roztopy na rzekach i woda wchodzi normalnie by nei wchodziła do póki by nie było intensywnych opadów np z 2 tyg zdjecia pieca jak woda już opadła.Normalnie była około 40cm więc popielnik miałem zalany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 27 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Zostało zamontować wyżej piec. Ja mieszkam na terenie że wszyscy mają wodę w piwnicy a jej ilość wyznacza poziom sanu. W tym roku po deszczach co 3h 300l wody wypompowywalem. Dałem czujkę zalania i wypompowuje. Piec z bojlerem podniosłem ile są do góry z ubezpieczenia pewnie nic nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dR.LasCa Opublikowano 28 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Pracuję jako agent- niestety wody gruntowe.. nie obejdziesz tego w zadnym towarzystwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi