mantev Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam! Od pewnego czasu mam wrażenie,że przy jeździe na gazie pobiera mi zbyt duże ilości benzyny.Pomijając błąd wskazań,wycieki i tym podobne ( bo nie ma widocznych),czy jest możliwe żeby benzyna była spalana razem z gazem? mam brc seq24,1.4 16v pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Teoretycznie rzecz biorąc wg mnie jest to możliwe, na przykładach: 1. Równocześnie jest podawana na przykład 1/4 dawki benzyny, a reszta zapotrzebowania na energię pokrywana jest odpowiednią dawką gazu. 2. Obydwa układy benzynowy i gazowy sterowane są komputerowo. Program jest tak opracowany, że w przypadku awarii wtryskiwacza gazowego na którymś cylindrze, na ten cylinder automatycznie podawana jest benzyna przez układ benzynowy. W obu przypadkach podawanie paliwa jest pod kontrolą i silnik powinien pracować normalnie. W praktyce raczej takich przypadków nie ma. Silnik pracuje albo na benzynie albo na gazie i to jest pod kontrolą. Jeżeli w takim przypadku silnik dostanie dodatkowe zasilanie (niekontrolowane) to jego praca juz nie będzie prawidłowa. Mogą być trudności z opaleniem, może gasnąć, może się dusić, mogą wystapić strzały w "gaźnik" itp. To wszystko zależy od tego jak mocno będzie w tym przypadku przedawkowane paliwo. Takie sytuacje przy tak zkomputeryzowanej pracy obecnych silników powinny być sygnalizowane. Z poważaniem - gimak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Miałem taki przypadek w mojej toyocie. W skrzynce z przekaźnikami odcinającymi wtryskiwacze benzyny wystąpiły zimne luty co spowodowało nie wyłączenie 1 wtryskiwacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 mantev, niemożliwe. Generalnie w naszych silnikach w cyklu mieszanym schodzi 0,5l PB na 100km a że komputer sam liczy stan paliwa względem przejechanych kilometrów to jest wrażenie że wskazówka żyje własnym życiem. Wchodząc w tryb testowy możesz sprawdzać stan paliwa (pomiar wagowy) i jadąc w trase możesz porównać wynik. gimak, opcje "teoretyczne" zostaw bajkopisarzom - gdyby soft mógł dawkować 1/4 LPG i 3/4 PB w życiu nie dałby rady korygować dawek względem wskazań SL P.S. Jeżeli masz wątpliwości odłącz zasilanie od 1 wtryskiwacza LPG i zobaczysz efekt. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantev Opublikowano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Tryb testowy jest też bez kompa?tzn w moim nie ma... bo kiedyś próbowałem wejść w diagnostykę.Jak to zrobić-wejść w tryb pomiaru paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Jest ale tylko uproszczony i tam tego parametru z tego co wiem nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosck Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Jak wtryski przepuszczają to może lecieć paliwo z gazem ale to byś czuł zapach paliwa albo nawet czarny dym po przygazowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 rosck, a to nadmiar benzyny czy gazu miałby powodować to zadymienie?... I jak wyobrażasz sobie "przpuszczające" wtryski w silniku w którym dawką paliwa steruje komputer na podstawie bierzących wskazań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosck Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Jak poleci za dużo gazu to śmierdzi niespalonym gazem aczarny dym to sadza z paliwa. Nie mylić z białym dymem, który jest parą wodną - widoczna zwykle zimą i jest wynikiem spalania LPG.... Co do wlewania do cylinda 2ch paliw to jest takie coś w instalacjach IIgen lpg jak emulator wtryskiwaczy. Proste urządzenie elektroniczne zbudowane z mikroprzkaźników i rezystorów. U mnie w Scenicu po ruszeniu, delikatnym puknięciu przy pracy na lpg, załączał 2 wtryskiwacze (dwa bo są 2 przekaźniki podwójne i jeden miał słaby styk z płytką drukowaną). A przepuszczające wtryski to niedomykające się wtryski z powodu osadów. Mówiąc prościej wtryskiwacz jest jak kran, który po kilku latach zaczyna kapać. Ale powodem dymienia może być także sonda lambda, czujnik temperatury, czy mapsensor. Ale na kopcenie z wydechy ma wpływ także lambda mapsensor, czujnik temperatury i dotyczy to tylko prazy na paliwie. W gazie nie ma co dymić na czarno a jeżeli dymi to już powiedziałem - albo wtryskiwacze nieszczelne albo elektronika pada.. ps Co do lpg na sekwencji to już bardziej skomplikowane, bo jak tam jakiś wtryskiwacz lpg padnie to mogą pracować pozostałe a ten jeden na paliwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Coś gdzieś słyszałeś ale do prawdy troszke Ci brakuje. z białym dymem, który jest parą wodną - widoczna zwykle zimą i jest wynikiem spalania LPG.... Biały dym może świadczyć o przedostawaniu się płynu do komory spalania. Nie należy jednak mylić go z dużo rzadszą parą wodną która jest normalnym efektem spalania czy to PB czy LPG - bo po to właśnie mamy w autach katalizatory. A przepuszczające wtryski to niedomykające się wtryski z powodu osadów. Mówiąc prościej wtryskiwacz jest jak kran, który po kilku latach zaczyna kapać. Precyzując piszesz o końcówkach wtryskiwaczy na których faktycznie może gromadzić sie nagar co w czasie wtrysku powoduje nierównomierne rozprowadzenie/rozpylenie paliwa co nie zapewnia 100% jego spalenia - jednak na końcu takiej końcówki nie ma zaworku jak w kranie zamykanej na czas pracy z LPG tak więc nie ma powodu kapać. ps Co do lpg na sekwencji to już bardziej skomplikowane, bo jak tam jakiś wtryskiwacz lpg padnie to mogą pracować pozostałe a ten jeden na paliwie... Jest bardziej skomplikowane fakt - u mnie awaria jednego wtryskiwacza przełącza od razu cały układ na gaz - aczkolwiek jeżeli ktoś wie jak to zrobić żeby dwa garki chodziły na gazie dwa na benzynie - czekam na info przyda sie mi i jeszcze kilku osobom z forum na przegląd które na LPG mają za wysokie HC. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosck Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Wtryskiwacz ma iglice a elektromagnes nią porusza. Jak się powyciera albo nawłazi syf to taki wtryskiwacz jest nieszczelny i przecieka, kapie mimo odcięcia jego zasilania w czasie pracy na lpg. A jak leci gaz i paliwo to co się dzieje? nie spala wszystkiego i leci sadza. A sadza z paliwa bo z gazu to chemicznie niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Niestety, z gazy też może powstać sadza przy niepełnym spalaniu, w mnieszym stopniu niż przy benzynie i ropie, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosck Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Jakoś nigdy nie widziałem samochodu kopcącego na czarno niespalonym gazem - to nie stare kuchenki gazowe co kopcą garki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Nawet stara kuchenka gazowa jak jest dobrze ustawiona to nie kopci. Po prostu w gazie jest ilościowo mniej ilościowo węgla a więcej wodoru niż w benzynie czy ropie i dlatego tego wizualnie nie widać. I też raczej nie widziałem za benzyniakiem czarnej chmury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi