Maksiorek Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Witam. Będę musiał wymienić znów pasek od alternatora (czwarty raz w tym roku) Strzępi się po stronie silnika. Wymieniał go mechanik. Dlatego moje pytanie. Jaki to ma być pasek? Dane auta: Scenic 2 ,1.6 benzyna ,16V ,JM1R ,bez klimatyzacji. Nie jest to normalna sytuacja. Na początku myślałem, że to kuna, ale raczej nie. Gdzieś na forum wyczytałem, że ma to być pasek 1135mm, PK 5 r i musi zostać przerwa 1 rowka od strony silnika? Teraz mam założony 1205mm ,6PK . Proszę o podanie właściwych wymiarów. Czy pasek można wymieniać bez rozbierania auta-tak robi mój mechanik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zacząłbym od usunięcia usterki czyli tego co powoduje, że się strzępi. Nawet najgorszy zamiennik nie powinien się tak zachowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksiorek Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2024 No właśnie stawiam, że pasek był źle dobrany i dlatego się strzępi. Może faktycznie powinien być 5pk a nie 6pk.Dlatego moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 1 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2024 (edytowane) Wpisz tu swój VIN I znajdź typ paska https://partsouq.com/ Jak się wpisze po typie silnika to wyskakuje 6PK1200 czyli te 1135 może wynikać z braku klimy Edytowane 1 Września 2024 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksiorek Opublikowano 2 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 Dzięki Pepone. Sprawdziłem i według nich: 6PK 1199. Założyliśmy z mechanikiem 5PK 1200 i zobaczymy czy nadal będzie się strzępić. Poczekam jeszcze na jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksiorek Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2025 Po założeniu 5pk problem ustąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi