Kilus89 Opublikowano 7 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2024 Witam coś ukradło mi prąd z akumulatora przez 1 noc. Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 9 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2024 To może być uszkodzony akumulator. Miałem kiedyś uszkodzenie akumulatora które nastąpiło w w ułamku sekundy: auto normalnie jeździło, zapalało. Coś przy nim robiłem, założyłem kleme, przekręciłem kluczyk i przepaliła się żarówka H7. Po wymianie żarówki okazało się że akumulator padł - próba zapalenia auta dawała czkawkę i migawkę. Akumulator nie dawał się naładować więc nim potrzasnalem, udało się go naładować, trochę pojeździłem - znów to samo. Prawdopodobnie to jest zjawisko opadu masy czynnej - najczęstsza wymówka przy próbie reklamacji taniego akumulatora (np Kozak). Akumulatory AMG (absorbed mat glass bodajże) mają tą przewagę że masa czynna jest mechanicznie trzymana bliżej elektrod i nie odpada od nich. Są droższe (ja ich nie kupuje akurat). Tak więc pad aku w jedną noc - jak najbardziej. Jeżeli nie daje się naładować bo od razu łapie wysokie napięcie ("szybko " się ładuje) potrząsnij nim solidnie żeby "się wymieszało". Potem prawdopodobnie będzie się normalnie ładował ale niebawem sytuacja się powtórzy i aku i tak wymienisz. Przerobiłem to że 3-4 razy na różnych swoich samochodach. Ostatnio kupuje tanie Varty (zwykle, po ok 320 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus89 Opublikowano 15 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2024 W dniu 9.09.2024 o 20:39, Pepone napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Tak to był akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi