Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie , 

mam problem z megane IV 1.6 cse 2017 rok  , jak ruszam to w końcowej fazie puszczania sprzęgła ,poniżej 2 tyś obrotów szarpie autem . Po dociążeniu auta sytuacja się nasila . 

Czy może wiecie czy to sprzęgło ?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

W dniu 10.06.2025 o 11:23, Piotrek111 napisał(a):

Czy może wiecie czy to sprzęgło ?

1 godzinę temu, MichalGda napisał(a):

ale nie zawsze tak się dzieje.

Najpierw, jak nie było robione w ostatnim czasie, płyn hamulcowy do zmiany. Jeśli to nie pomoże (a powinno) kiedy nie zawsze tak się dzieje, to wysprzeglik, ale to już grubsza robota. 

Sprzęgło to ostateczność.

Edytowane przez sylwekdm

Dziękuję za pomoc. Spróbuję ten płyn wymienić i zobaczymy.

Pozdrawiam

W dniu 11.06.2025 o 11:41, sylwekdm napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Dziękuję za pomoc, jeszcze pytanie jak nie pomoże wymiana płynu hamulcowego to jakiej firmy wysprzęglik i ewentualnie sprzęgło kupić ?  wiem że teraz jakość części jest różna, lepsze i gorsze.

2 godziny temu, Piotrek111 napisał(a):

Spróbuję ten płyn wymienić

Najpierw wymień - koszt niewielki ok.200 zł w ASO - 400 zł, a później będziesz się martwił. Niech nie zapomną o odpowietrzeniu wyprzęgnika.

2 godziny temu, Piotrek111 napisał(a):

wysprzęglik i ewentualnie sprzęgło kupić ?

Najlepiej oryginał i wymienia się przeważnie z wyprzęgnikiem, żeby dwa razy nie zrzucać skrzyni. Może być Luk, Valeo czy Sachs. Nie wiem co szło na pierwszy montaż.

Np: Komplet

@Pepone

Nie chce mi się rozpisywać, że przeważnie w Renówkach układ hydrauliczny sprzęgła, jest na tym samym zbiorniczku co układ hamulcowy jak również, że płyn hamulcowy się starzeje i absorbuje wodę przez co spada jego temperatura wrzenia oraz właściwości hydrauliczne, co doprowadza w cieplejsze dni czy przy rozgrzanym układzie (np jazda po górach) do takiego zachowania jak powyżej, nie mówiąc już o korozji układu hamulcowego. Dlatego jak książka serwisowa wskazuje powinno się wymieniać płyn co 2 lata/ 50 tyś km ( dla mnie stanowczo za często i można ten okres wydłużyć do 4-5 lat czy 100 tyś km).

I żeby nie być gołosłowny, miałem podobne objawy przy ruszaniu szczególnie w gorące dni więc przy 130 tyś km udałem się do ASO, gdzie wymienili płyn i odpowetrzyli wysprzęglik. Jak ręką odjął.

Screenshot_2025-06-16-11-03-54-220_com.google.android_apps_nbu.files-edit.thumb.jpg.50021c9a56fd80591118e28398b15091.jpg

Edytowane przez sylwekdm

Wracając do wymiany płynu hamulcowego , umówiłem się na wymianę , ale zobaczyłem ,że mam 3/4 w zbiorniczku płynu , dolałem do max i teraz już nie szarpie autem i działa jak należy :)  Wielkie dzięki za pomoc.

54 minuty temu, Piotrek111 napisał(a):

teraz już nie szarpie autem i działa jak należy

Jednak konieczna będzie całkowita wymiana, bo z czasem przypadłości wrócą.

Płyn w układzie hamulcowym nie ma dużych możliwości krążenia, co często skutkuje tym, że w zbiorniczku czy tylnych przewodach hamulcowych może być jeszcze w miarę dobry a w wyprzęgniku gnojówka.

Kolejna sprawa to czasami, podczas wymiany, zdarza się, że mechanik wymienia płyn w układzie hamulcowym, a zapomina o sprzęgle.

• Like 1