huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Witam, mam problem z Megane 3 1.5 dci coupe- przestaje odpalać po wciśnięciu przycisku start/stop. Raz działa, raz nie. Wcześniej przed kliknięciem start/stop miałem komunikat o wciśnięciu hamulca lub sprzęgła, teraz auto każe wcisnąć jedynie sprzęgło. Tak jakby możliwość odpalenia przy wciśnięciu hamulca całkowicie zniknęła. Czy ktoś z Was miał może podobny problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Czujnik na skrzyni biegów nie pokazuje, że jest włączony luz. To uniemożliwia odpalenie przy naciśnięciu hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 1 godzinę temu, aniewa napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Czy ten czujnik może też wpływać na niezapalanie się świateł cofania po wbiciu wstecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Może. Czujnik ma trzy położenia. Załączony bieg do przodu, luz, bieg wsteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Dzięki za odpowiedź. W jaki sposób mogę sprawdzić czy na 100% problem leży po stronie tego czujnika? Rozumiem, że chodzi o tzw pozycjoner ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Są programy diagnostyczne które pokazują stan położenia tego czujnika. Oczywiście chodzi o skrzynię mechaniczną, w automacie działa to trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Oczywiście, mówimy cały czas o skrzyni maualnej. Jest możliwość, żeby problem z tym czujnikiem nie dawał żadnych błędów OBD wskazujących jednoznacznie na niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 To jest zwykły przełącznik mechaniczny i raczej błędów nie będzie generował. Może by pokazał błąd, gdyby jednocześnie pokazywał np. załączony bieg i luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Auto zapali 1 na 10 razy. Czy gdyby faktycznie problemem był ten czujnik, to nie wyglądałoby to tak, że w momencie w którym akurat zadziała i uda się zapalić powinien pokazać się komunikat o możliwości odpalenia poprzez wciśnięcie pedału hamulca? Nie ma możliwości, aby był to jakiś problem typowo komputerowy? A druga sprawa- auto na sprzęgle powinno zapalić zawsze. Bez względu czy czujnik działa prawidłowo czy nie, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 2 godziny temu, huub009 napisał(a): A druga sprawa- auto na sprzęgle powinno zapalić zawsze. Bez względu czy czujnik działa prawidłowo czy nie, zgadza się? Tak, pod warunkiem, że czujnik przy sprzęgle pokazuje pełne wciśnięcie sprzęgła. U siebie dwa razy ten czujnik czyściłem, jest bardziej awaryjny niż drugi czujnik reagujący na lekkie naciśnięcie pedału sprzęgła. Ten drugi wyłączą tempomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Auto niestety po sprzedaży wraca spowrotem do mnie, więc będę musiał posprawdzać w/w czujniki. Megane nigdy nie robiła problemów, a nowy właściciel w pierwszym dniu nie mógł jej odpalić 🤦♂️ Diagnozą u jego mechanika były gnijące przewody, które raz stykają a raz nie. Które przewody ewentualnie sprawdzać, aby zdiagnozować przyczynę problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Sprawdziłbym czujnik przy pedale sprzęgła, ten trudniej dostępny. Szaro-zielony. Jeżeli czujnik będzie sprawny to czujnik na skrzyni biegów nie odgrywa żadnej roli przy wciśniętym sprzęgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huub009 Opublikowano 30 Września 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2025 Jasne, będę sprawdzać i dam znać. Dzięki za podpowiedź! EDYCJA Sprawdziłem wszystkie czujniki z hamulca i sprzęgła - działają. Nie wiem czy to nie będzie większy problem z elektroniką, bo przestały funkcjonować czujniki parkowania z tyłu, nie ma nawet ciągłego sygnału po wrzuceniu biegu wstecznego. Zdziwiła mnie za to inna rzecz- przez przypadek udało mi się odpalić auto na hamulcu. Wchodząc do auta, po wsadzeniu karty w slot słychać dźwięk czujników parkowania z przodu (auto w garażu wiec to ok że je słychać) ale dźwięk ten zanika po przesunięciu drążka od biegów w prawo lub lewo i w tym właśnie momencie auto odpala na hamulcu. Tylko i wyłącznie wtedy kiedy przestają być słyszalne czujniki. Wina może leżeć po stronie modułu USM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi