Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z odpalaniem auta po wciśnięciu tylko pedału hamulca.

huub009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z Megane 3 1.5 dci coupe- przestaje odpalać po wciśnięciu przycisku start/stop. Raz działa, raz nie. Wcześniej przed kliknięciem start/stop miałem komunikat o wciśnięciu hamulca lub sprzęgła, teraz auto każe wcisnąć jedynie sprzęgło. Tak jakby możliwość odpalenia przy wciśnięciu hamulca całkowicie zniknęła. Czy ktoś z Was miał może podobny problem? 
Pozdrawiam 

• aniewa zmienił(a) tytuł na Problem z odpalaniem auta po wciśnięciu tylko pedału hamulca.

Są programy diagnostyczne które pokazują stan położenia tego czujnika. Oczywiście chodzi o skrzynię mechaniczną, w automacie działa to trochę inaczej.

To jest zwykły przełącznik mechaniczny i raczej błędów nie będzie generował. Może by pokazał błąd, gdyby jednocześnie pokazywał np. załączony bieg i luz. 

Auto zapali 1 na 10 razy. Czy gdyby faktycznie problemem był ten czujnik, to nie wyglądałoby to tak, że w momencie w którym akurat zadziała i uda się zapalić powinien pokazać się komunikat o możliwości odpalenia poprzez wciśnięcie pedału hamulca?

Nie ma możliwości, aby był to jakiś problem typowo komputerowy?

A druga sprawa- auto na sprzęgle powinno zapalić zawsze. Bez względu czy czujnik działa prawidłowo czy nie, zgadza się?

2 godziny temu, huub009 napisał(a):

A druga sprawa- auto na sprzęgle powinno zapalić zawsze. Bez względu czy czujnik działa prawidłowo czy nie, zgadza się?

Tak, pod warunkiem, że czujnik przy sprzęgle pokazuje pełne wciśnięcie sprzęgła. U siebie dwa razy ten czujnik czyściłem, jest bardziej awaryjny niż drugi czujnik reagujący na lekkie naciśnięcie pedału sprzęgła. Ten drugi wyłączą tempomat.

Auto niestety po sprzedaży wraca spowrotem do mnie, więc będę musiał posprawdzać w/w czujniki. Megane nigdy nie robiła problemów, a nowy właściciel w pierwszym dniu nie mógł jej odpalić 🤦‍♂️ 

Diagnozą u jego mechanika były gnijące przewody, które raz stykają a raz nie.

Które przewody ewentualnie sprawdzać, aby zdiagnozować przyczynę problemów?

Sprawdziłbym czujnik przy pedale sprzęgła, ten trudniej dostępny. Szaro-zielony. Jeżeli czujnik będzie sprawny to czujnik na skrzyni biegów nie odgrywa żadnej roli przy wciśniętym sprzęgle.

Jasne, będę sprawdzać i dam znać. Dzięki za podpowiedź!

EDYCJA

Sprawdziłem wszystkie czujniki z hamulca i sprzęgła - działają. Nie wiem czy to nie będzie większy problem z elektroniką, bo przestały funkcjonować czujniki parkowania z tyłu, nie ma nawet ciągłego sygnału po wrzuceniu biegu wstecznego. Zdziwiła mnie za to inna rzecz- przez przypadek udało mi się odpalić auto na hamulcu. Wchodząc do auta, po wsadzeniu karty w slot słychać dźwięk czujników parkowania z przodu (auto w garażu wiec to ok że je słychać) ale dźwięk ten zanika po przesunięciu drążka od biegów w prawo lub lewo i w tym właśnie momencie auto odpala na hamulcu. Tylko i wyłącznie wtedy kiedy przestają być słyszalne czujniki. Wina może leżeć po stronie  modułu USM ?