Skocz do zawartości

Większe spalanie - Megane 4 1.5dci

Rekomendowane odpowiedzi

I tak właśnie chcę zrobić😁

EDYCJA:

Hej. Mała aktualizacja w kwestii spalania. Komp wypluł błędy: świece żarowe, czujnik ciśnienia spalin i temp spalin( chyba tak sie one nazywają). Po wymianie tego wszystkiego ,na ,,mojej'' trasie Olsztyn-Poznań, jadąc z prędkościami - jak zawsze - spalanie mam 5,4. Spadło więc ok 0,6 l, czyli całkiem nieźle w stosunku do tego co było. Dalej nie jest idealnie, ale lepiej. 

• 3 miesiące temu...

No i jeszcze jedna aktualizacja w temacie spalania: ostatnio wracałem z roboty ,,moją trasą" Poznań-Olsztyn, nieśpiesznie, bo paliwo drogie-praktycznie całą trasę 94-104/h (90-100 z navi) i zużył równe 5l/100(z dystrybutora). I raczej jestem pewien, że o spalaniu typu 4-4,5/100 to mogę zapomnieć, bo nie wiem ile musiałbym jechać, aby do tych wartości się zbliżyć. Chyba, że jeszcze coś jest na rzeczy, coś co nie daje znaku życia na tyle, żeby zostało zasygnalizowane przez auto. Nie wiem, czy już z tym spalaniem się pogodzić i dać sobie spokój, czy dalej drążyć. Fakt, że mam opony 225/45R17 i zwykle staram się jechać na tempomacie (nocą DK puste są) może też robić swoje w temacie zwiększonego spalania, ale nie sądzę, żeby to zabierało aż 0,5 l 9dobicie do 4,5 chociaż). Chyba, że się mylę.

No i w ramach ciekawostki: na dniach byłem w ASO, bo się okazało, że na moje auto jest akcja przywoławcza pod tytułem ,,Aktualizacja oprogramowania komputera sterującego wtryskiem". Biłem się z myślami, czy jechać, bo auto po modyfikacji było i ta aktualizacja by ją usunęła, no i jednak chęć przekonania się, czy to być może da możliwość osiągnięcia tych 4-4,5/100, zwyciężyła. Pojechałem, aktualizacja zrobiła swoje, a jazda powrotna z Elbląga do Olsztyna (w Elblągu był najbliższy termin) niestety uświadomiła mi, że nic się nie zmieniło w tym temacie 😞, a dodatkowo mam teraz ,,muła" w stosunku do tego co było wcześniej.

Pocieszające jest to, że w filtrze było tylko 3,4g sadzy, więc wygląda, że DPF funkcjonuje jak należy. Trzeba się jednak szykować się do ponownego ,,przywrócenia mocy" w aucie :) ,bo różnica w dynamice jest znaczna, w stosunku do tego co było wcześniej...  

Edytowane przez leszek_s
Optymalizacja tekstu