Skocz do zawartości

Ogrzewanie - raz grzeje, a raz nie...

blindmana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

mam problem z moim fluence 1.5dci 110km z 2011 roku. Zaczynając od początku, czyli gdzieś od listopada. Wtedy autem pojechałem na przegląd i zauważyłem, że z kratek nawiewu nie leci ciepłe powietrze. Fakt przejechałem krótki odcinek ale znając auto to wcześniej już chodź trochę grzał. Po przeglądzie miałem jechać w trasę 30km ale nim wyjechałem z miasta to zajrzałem pod maskę, a tam w zbiorniczku wyrównawczym ogromne ciśnienie i wywalało płyn. Nawet powoli odkręcałem korek ale ciśnienie mocno wywalało płyn, który był zimny. Z racji tego, że wcześniej wiedziałem o nieszczelnej chłodnicy to padło od razu na nią. Wymiana. Odpowietrzanie układu. Nic nie pomogło. Dodam jeszcze, że przy tych akcjach termostat też był wymieniany. Z nim potrafiło być tak, że długo nie grzało w kabinie, potem temperatura wody rosła do roboczej i nagle wskazówka zaczyna opadać albo do minimum albo o "połowę połowy" na wskaźniku. Termostaty były wymieniane już dwa razy i oba się zachowywały tak samo chociaż mam wrażenie, że obecny działa trochę lepiej ale to i tak nie jest to co ma być. Podczas jazdy, gdzie powiedzmy jadę na stałych wyższych obrotach potrafi grzać. Często jak zmniejszam obroty bo np. wjeżdżam w teren zabudowany to przestaje grzać albo mocno słabnie ciepły nawiew. Dwa warsztaty się tym zajmowały. Sprawdzali co się da: pompę wody, nagrzewnicę, odpowietrzanie układu, chłodniczkę spalin, patrzyli czy są jakieś jeszcze nieszczelności. Nikt nic nie może znaleźć i teraz oba warsztaty jeśli już coś miałyby robić to UPG. Dodam, że auto nabyłem na koniec wiosny jakoś i jak się okazało po kupnie to był zalany motodoktor. Wymieniłem wtedy olej i po wymianie nie było żadnych problemów z samochodem. Test na UPG był robiony i był negatywny. Wymieniałem też korek i wróciłem z powrotem do starego ale nic to nie dało. 

Czy ma ktoś pomysł co może mu dolegać? Czy konieczna będzie wymiana uszczelki pod głowicą? 

Nieszczelność chłodnicy nie powodowałaby wzrostu ciśnienia w układzie. Zresztą żaden element układu chłodzenia oprócz silnika nie jest w stanie tego wywołać. To dla mechanika nie powinno być trudne. Jeśli po kilku minutach pracy węże są twarde to raczej UPG.