Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam problem z moim Megane III 1.6, benzyna, Grandtour 2014 (wersja z elektrycznym hamulcem postojowym). Ostatnio w samochodzie były zmieniane z przodu i z tyłu tarcze, klocki, płyn hamulcowy. Podczas wymiany konserwacje przeszły też hamulce - tłoczki, prowadnice... Mój problem polega na tym, że bardzo grzeje się tylne, prawe koło. Na początku pomyślałem, że zapiekł się zacisk. Mechanik rozebrał wszystko jeszcze raz i posprawdzał. Okazało się, że zacisk działał płynnie i wszystko z nim ok. Dla pewności wymienił tarcze - w tym modelu zespoloną z łożyskiem (na nie padło podejrzenie) na drugi, nowy komplet. Zalożył też nowy przewód hamulcowy. Nie pomogło. Pozostałe koła są zimne, a to gorące. Hamuce zostały ponownie rozebrane ( tym razem na calej osi) i przetestowane na SKP - wykazały równomierna siłę hamowania. Przejechałem jakieś 20 km i koło było letnie. Juz myślałem, że może będzie dobrze. Wsiadłem w dłuższą trasę i koło jak się grzało, tak się grzało nadal. Pozostałe były zimne Dla testu został zamontowany nowy zacisk. Nie pomogło. Tarcza jest gorącą po przejechaniu nawet 5 km. Sprawdzalem reka i temperatura jest generowana od strony tłoczka- w tym sensie, że tam tarcza jest bardziej gorącą i temperatura rozchodzi się dalej na łożysko, śruby, felgę. Dodam, że auto stacza się z wzniesień, nie czuć, by hamowało nierównomiernie. Podnosiłem je na lewarku i koła się kręcą. Jest tam jakiś mały opór, ale w mojej ocenie to takie standardowe ocieranie tarczy o klocki. Tarcza potrafi zagrzać się nawet wtedy gdy w ogóle nie hamuje. Nawet wtedy staje się tak gorącą, że nie da się jej dotknąć. Czyżby to była wina pompy ABS? Na nią padło teraz podejrzenie. Tylko, czy grzałoby sie wtedy tylko jedno koło? Nie mam żadnych błędów na desce rozdzielczej, żadnej palącej się kontrolki ABS, ESP. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł i mógł coś podpowiedzieć to z góry dziękuję.

Edytowane przez june2026