Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Oświetlenie bagażnika, sygnalizacja otwartej klapy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie świecą lampki w bagażniku, brak na desce sygnalizacji otwartej klapy bagażnika.

1. Czy zwierając pin 1 oraz 2 (w kostce dochodzącej do zamka) zasymuluję otwarcie i zamknięcie klapy bagażnika? Lampki w bagażniku powinny się zapalić?

2. W zamku klapy bagażnika jest prosty włącznik który zwiera i rozwiera styki? Dostać się do niego chyba się nie da. Między pinami 1 i 2 w zamku brak przejścia niezależnie czy zamek otwarty czy zamknięty. Uszkodzony?

zamek klapy.jpg

49 minut temu, figurel napisał(a):

Czy zwierając pin 1 oraz 2 (w kostce dochodzącej do zamka) zasymuluję otwarcie i zamknięcie klapy bagażnika?

Tak. Możesz też sam styk 2 zewrzeć z dowolną masą, kontrolka powinna zaświecić.

49 minut temu, figurel napisał(a):

W zamku klapy bagażnika jest prosty włącznik który zwiera i rozwiera styki?

Tak.

• Like 1

Zwarłem styk nr 2 do masy (dla pewności pociągnąłem przewód z akumulatora) i oświetlenie bagażnika zapala się. Ta masa na pinie 2 pojawia się z przełącznika w zamku? Jeśli rozumiem schemat, to masa na stałe podana jest na pin 1 zamka, włącznik po otwarciu klapy podaje masę na pin 2 i staje się światłość. Czyli albo przełącznik nie działa, albo na pinie 1 nie ma masy.

Jak wepnę się z masą w pomarańczowym punkcie to gdy światło w bagażniku zapali się, to jednoznacznie wskaże to na brak masy na pinie 1, jeśli nie zaświeci nadal to winny przełącznik. Dobrze rozumiem?

zamek klapy 2.jpg

Zaczyna mi się, jak sądzę to układać. . Bo oprócz wyżej opisanego problemu, mam "choinkę" w lewej, tylnej lampie, tej w błotniku.

Miałem to opisać w nowym wątku ale chyba jest związek. Otóż brak stopu w tej lampie. brak kierunkowskazu. Przy czym na światłach mijania gdy włączę kierunkowskaz to miga światło pozycyjne (lub stopu, nie dopatrzyłem bo to żarówka dwuwłóknowa). A miga w przyspieszonym tempie jakby była spalona żarówka ale wszystkie sprawdzałem, podmieniałem i są sprawne. Lampa w środku igła.

Sumując stawiam na brak masy z tyłu po lewej stronie, Również na to wskazuje fakt, że zwarcie pinu 1 oraz 2 we wtyczce zamka nie daje oczekiwanego efektu. W lampie i zamku ta sama masa MG. W bagażniku po lewej pod wykładzinami?

masy.jpg

PS. 

Rozkminiłem. Brak masy na pinie 1 w zamku i na pinie 1 w lampie. Z masy MG zrobiłem bypass do przelotki w klapie (dla zamka)i bypass do lampy. Wszystko śmiga. Sednem naprawy było zrozumienie, że stała masa z pinu 1 zamka jest podawana na pin 2. 

Dziękuję

Edytowane przez figurel
  • Zwycięzca 1