Dario Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Szanowni Panowie - powiem tak trochę więcej obiektywizmu. A odnośnie kolegi COOLESH ja mam 120 tkm więc 2 razy więcej niż ty to po pierwsze po drugie ja w swojej MII oprócz wymiany oleju i innych eksploatacyjnych części nic nie wymieniłem - więc sory dla mnie powtarzasz stereotyp w stylu VW TDI jest najlepsze. Odnośnie turbo Panowie oczywiście można dbać nie wiadomo jak - ale bądźmy szczerzy 1,9 dci zaznaczam "dci" to ten sam silnik co w lagunie siedzi i nie opowiadajcie bajek bo już nie jednokrotnie słyszalem, że turbo jest bardzo słabym elemantem tej konstrukcji i taka jest prawda. To tak jak wy mówicie o wtrsykach w 1,5 dci, a ja o turbo w 1,9 dci i innych elemantach - dla mnie różnicy w gadce o tym nie widać. A odnośnie mechaników Renault no to odgrzewajmy starych kotletów bo już nie jeden użytkownik renault po spotkaniu z nimi mało zawału serca nie dostał) Zawsze coś się znajdzie i tyle nie potrafiie tego zrozumieć...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woytaski Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Ja bym spojrzał na to z innej strony.1,5 DCI - układ wtryskowy Delphi - dość awaryjny....i kosztowny Delphi było i owszem, ale w późniejszych wersjach mniej awaryjny Siemens... >>Tutaj<< ciekawy artykuł na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Z tego, co wiem to dCi są przynajmniej 3 generacje w silnikach 1,5 i w 1,9. Na pewno 1,5 65 KM było pierwszą generacją bez natrysku oleju na denko tłoka, bez coolera, czujnika powietrza doładowania i z pompą i wtryskami awaryjnymi. Coś tam było z wtryskami na tej zasadzie, że się przycierały a opiłki z nich szły potem do pompy, która się rysowała i traciła ciśnienie. Można było to zweryfikować po opiłkach w filtrze paliwa. Jak były to wiadomo. Ponoć po roku 2004-05 ten problem wyeliminowano i ten motor jest już O’K. Ja w swoim Clio walczyłem z tym problemem i w końcu zamontowałem wtryski od wersji 80 konnej a pompe wymieniłem na ta samą. Wszystko to robiłem w serwisie z zaprzyjaźnionym mechanikiem. Teraz mam Clio z 2006r z silnikiem 65KM i póki, co 70 tyś i się nic nie dzieje a w tamtym już po 47 tyś był ból. Ponoć ten silnik 105 KM w 1,5 dCi jest silnikiem zupełnie innym. Tak naprawdę została tylko jego pojemność a zasilanie i konstrukcja zostały zmienione. Co do silnika 1,9 jest podobnie . Ten silniki 90KM 100 KM i 110 są inne niż te 120 KM. Mało tego ten z laguny i z metany też ma wiele różnic.W lagunie od 2001 cały czas modyfikowali ten silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmichau Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Coś tam było z wtryskami na tej zasadzie, że się przycierały a opiłki z nich szły potem do pompy, która się rysowała i traciła ciśnienie. Można było to zweryfikować po opiłkach w filtrze paliwa Jest na odwrót - coś w pompie się wyciera i zatyka wtryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks 1234 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Finalnie wybralem 1,9dci 130 PS, FAP itd. Dziękuję za opinie. W stosunku do dawnego 1,9 dci ma wg mnie większą "turbo dziurę" - ale jak już ją ominie to przysłowiowy siwy dym A oto opis poszczególnych silników dla wyjaśnienia w końcu tematu jego modernizacji w 2006 ... http://www.motoforum.pl/Magazyn/200518/renault.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 mareks 1234, to i tak jest stary poczciwy F9Q po kolejnej modernizacji :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks 1234 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 wiem, wiem - bardziej myslalelm o opisie 1,5 dci. Co do 1,9 dci - stary, ale jary - w Megi III tez go stosują (pewnie z kolejnymi zmianami wtrysku itd. - i jak opisano w ostatnim Auto Świecie - "diesel o bardzo wysokiej kulturze pracy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 mareks 1234, F9Q ewolucja 872 -Taki dokładnie symbol ma silnik do megi III.Dlaczego nie dają 2.0dci?Przecież jest o wiele lepszy a też jest wersja 130konna.Sprzątają magazyny? :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Ma być w ofercie 2.0 dCi z moca 160KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi