conrado Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam!!! mam pytanie a mianowicie jestem ciekawy jak się zbieraja Wasze diesle. bo ja mam 1.9dci i idzie ladnie ale wgniata w fotel dopiero od 3k :-/ obrotomierz mam do 7k a przycisnełem ja do 5k wiec jak to jest . zachowuje sie jak benzyniak ze idzie od 3k a to w koncu diesel wiec powinien isc od niskich obratow czy ktos moze powiedziec czy to normalne u megi z obrotem 7k???????? jak wasze sie zachowuja? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Kolego nie rozumiem o co ci chodzi :-/ Napisz może po Polsku to coś się zrozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 yhy... chodzi mi o to czy to normalne zeby diesel zbierał sie dopiero przy 3k bo z tego co inni opowiadaja to mowia ze im diesle ciagna od ok 1,5-1,8k to jest moj pierwszy diesel wiec nie wiem :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 conrado, powinnien się już zbierac od ok.1800-2000obr/min obrotomierz mam do 7krenault nie produkuje osobnych obrotomierzy dla diesla i benzyny,zastanawiam się zresztą po co swoje auto tak wysoko kręcisz :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 waldek708, nie jestem specem od mII ale: http://allegro.pl/item463238480_licznik_re...5_dci_06_r.html Jeśli nie mam racji - popraw mnie W mI phII rzeczywiście diesle miały obrotomierze tak samo wyskalowane jak benzyniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 meganecoupe02, w MIIphI też tak jest.Ten z Allegro jest z phII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Ma się zbierać od ok 1700. Przy 3 tyś zmienia się już bieg. A 5 tyś... Masakra. Jedź na kompa. Ale prawdopodobnie czujnik się przytkał. Ten który jest nad turbinką do którego dochodzą 2 przewody gumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 nie nie , ja nie jezdze do 5k obrotów tylko raz ja sprawdzilem do ilu sie podkreci bo zastanawial mnie ten obrotomierz do 7k. wiec jak powinna sie zbierac od 1,8-2 to chyba czeka mnie wizyta u mechanika skoro zbiera mi sie od 3k dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 waldek708, kończąc OT, dopytuję się bo kiedyś trzeba się przesiąść na MII i chcę wiedzieć co w tych modelach może mnie zaskoczyć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel71 Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 chodzi mi o to czy to normalne zeby diesel zbierał sie dopiero przy 3k bo z tego co inni opowiadaja to mowia ze im diesle ciagna od ok 1,5-1,8k to jest moj pierwszy diesel wiec nie wiem :roll: obrotomierz mam do 7k a przycisnełem ja do 5k wiec jak to jest . Normalny objaw, na codzień mam prywatnie dti 80 km, w firmie dci 102 km i drugi dci 120 km i wszystkie mają podobnie (oczywiście proporcjonajnie do momentu którego max przypada na 1,6 (dti 80km) - 2.0 (dti 100 km, dci) tys obr. i mocy silnika), że zaczynają fajnie "ciągnąć" od 1,8 -2.0 tys a przy 3-3,5 tys mają ten piękny max Wynika to z tego, że max moment diesel ma od 2 tys i do 4 tys jest on prawie plaski i duży, rośnie natomiast moc i to daje wlasnie taki efekt, ze przy 3-3.5 jest największy odczuwalny "power". ps. ale 5.0 i wyżej tysiączków dla diesla to już "letka" przesada. Nie odcina Ci już przy takich obrotach paliwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 ...wiec moze te 120KM tak maja, dokladnie jak piszesz ida ładnie ale powera maja dopiero od 3, 3.5 tyś obr. ja w sumie raz tylko ja podciagnałem zeby sprawdzic do ilu sie podkreci ale paliwa nie odciął :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 wiec moze te 120KM tak maja na pewno tak nie mają,powinien najlepiej przyspieszać od 2500 do 3500 /min.Póżniej jest tylko hałas a efektu prawie żadnego,lepiej zmienić bieg na wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 jako jeździec 120KM moge zapewnić ze zaczyna rwać asfalt przed 2 tysiącami, a powyzej 4 nie ma sensu ciągnąć - ja bardzo często jedże (chcąc zachować dynamike) w zakresie 2-3k i moim zdaniem to jest optimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 -potwierdzam, przy 3k już pora na zmianę biegu. Miedzy 1,8-2,8k bardzo poważnie odchodzi i dalej już nie ma po co.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walther77 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Scenic 1,9 DCI w roczniku 2001. Jak chcę szybko wyprzedzić to muszę auto kręcić dość wysoko do ok. 4 tys.obr/min na każdym biegu. I właściwie zgadza się to z parametrami silnika - moc max przy 4 tys obrotów. Pozdro. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi