Marzenka30 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam serdecznie Wszystkich użytkowników forum Mam na imię Marzena i wczoraj stałam się szczęśliwa posiadaczką Renault Megane-/1.4/2001/sedan---jest to mój pierwszy samochód stąd parę pytań :) Zdaję sobie sprawę,że po zakupie używanego samochodu należy wymienić w nim parę części, olejów smarów:),ale ja zupełnie nie wiem od czego zacząć:)a "problemem" jest to,że mieszkam za granicą i nie mam za bardzo kogo się poradzić :-/ Jeśli byłoby to możliwe prosiłabym o listę co poddać wymianie oraz jakich miałoby to być firm:)dodam,że liczyłam się z tym przy zakupie i mam przeznaczone na ten cel parę groszy ;-) Aha jeśli chodzi o oględziny auta nic oprócz delikatnego "pływania" skrzyni biegów (tył,przód)nie zwróciło mojej uwagi-ten mankament również chciałabym usunąć. Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego dnia :) Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonjak Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 No wiec koleżanko pokolei: najważniejsze to rozrzad,olej silniikowy,płyn hamulcowy i płyn chłodniczy jak również filtr oleju,filtr powietrza,filtr przeciwpyłkowy.Warto zobaczyć w jakim stanie są klocki i tarcze hamulcowe.Narazie byłoby to na tyle chyba że coś przeoczyłem to niech mnie ktoś poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam nową użytkowniczkę Ma się rozumieć, że autko miało przed samym kupnem robiony przegląd? jeżeli tak i nic tam "strasznego" nie wyszło to jonjak napisał raczej wszystko. Gdyby przyszło mi to jeszcze podzielić na ważne i ważniejsze to proponuje zacząć od rozrządu i oleju w silniku razem z filtrem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzenka30 Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jonjak niestety autko nie miało robionego przelądu przed zakupem,ponieważ nie było takiej możliwości-zakup od osoby prywatnej. Mam nadzieję,że przy okazji wymiany wyżej wymienionych rzeczy nie wyjdzie nic "strasznego"! A wiecie może jak poradzić sobie z problemem skrzyni biegów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfadratowy Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 pewnie to poduszki sa juz wybite troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 W 1.4 16V drążek zm. biegów będzie sie ruszał sam z siebie i wiele na to sie nie poradzi. Ten silnik tak pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Jeśli chodzi o wymianę filtrów to dodał bym jeszcze filtr paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzenka30 Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam Panów:) Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Niestety mam nowy problem po wymianie-oleju,wszystkich filtrów,świec oraz kompletnego rozrządu razem z pompą wody- silnik zaczął pracować bardzo głośno(jak diesel:(...mechanicy twierdzą,że wszystko jest wporządku,ale przed serwisem silnik pracował cicho... Czy ktokolwiek ma pomysł co mogli popsuć??? Dostałam fakture-wszystkie części oryginalne-nowe-może coś żle podłączyli???nie mam pomysłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 hmm przestawiony rozrząd charakteryzowałby się spadkiem mocy czy zauważyłaś to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzenka30 Opublikowano 11 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 ..narazie mało nim przejechałam,ale wydaje mi się,że nie-jadąc jutro do pracy przetestuje...chodzi tylko o ten dzwięk-zarówno na postoju(wcześniej było idealnie),jak również w czasie jazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malefisto Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Możliwe że masz nieszczelny układ wydechowy , mogł się przepalić lub zawadzili o coś , ja mam niewielką dziurę i tez głośno chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi