slawekhip Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam Mam problem, dziś zauważylem ze mam troszke zadużo plynu wspomagania wiec postanowilem troszke sciagnąc strzykawką, ale potem pompa przy skrecaniu kolami zaczela tak jakby syczeć, wiec wlalem spowrotem ten plyn, ale objawy nie ustąpiły. Może wiecie co to moze byc?? chyba pompa mi sie niekończy dodam że to stalo sie dziś wcześniej tego niebylo !!! I mam do was drugie pytanie, niewiecie jak można naciągnąc pasek od alternatora?? Bo gdy skrece max w prawo czy w lewo to piszczy pasek od alternator i obroty strasznie spadają co objawia dużymi wibracjami auta. Dzieki wam za pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Czy ten dzwięk pompy jest w skrajnych położeniach? bo tak zazwyczaj bywa Co do paska alterantora to bym sie tym nie przejmował bo jak już napisałem nie powinno sie przytrzymywać kół (przy wspomaganiu) długo w skrajnych położeniach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Ten dzwięk jest gdy kręcę kierownicą od lewej do prawej strony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 i obroty strasznie spadają nie wiem czy to coś wspólnego z alternatorem ale przy normalnym funkcjonowaniu i kręceniu kołami na postoju komputer automatycznie podnosi obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Tak zgadza sie podnosi, ale sie ten pasek slizga i alternatornie daje juz takie napiecia i go zaczyna trzasc calym. No i co moze byc z tą pompą wspomagania, przypomne ze jest to taki dzwiek podobny do syczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 jeżeli ci się ślizga pasek to powinien to robić cały czas, nie tylko przy skręcaniu. nie wiem czy ecu bierze info o skręcie z pompy czy może z jakiegoś czujnika- chyba się nazywa czujnik ciśnienia wspomagania czy jakoś tak. może to jest winowajca. Mi przy skręcie-na postoju- też pompa wydaje jakiś dźwięk coś jak buczenie czy właśnie syczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Gdy nie kręcimy kierownicą, pompa pracuje "na przlew". NIe jest wtedy obciążona. Minimalny nawet ruch kierownicą, otwiera zawór w maglownicy i pompa zaczyna wspomagać. To normalne, że wydaje wtedy nieco inny dźwięk. W skarajnym położeniu jest najgłośniejsza. Dźwięk tem przypomina syczenie. Czujnik ciśnienia wspomagania znajduje się na metalowym króćcu przy samej pompie. To on informuje ecu i chyba podnoszone są nieco obroty b. jałowego. Pompę najbardziej zabija kręcenie kierownicą do oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekhip Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Czyli nie mam się co martwic, dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi