Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Sezon rozpoczęty, grillowania czas nastał


gojgien

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka swoich pomysłów ale wymagają opracowania. Przedstawiam więc stronę z przepisami na potrawy z grilla. Mam nadzieję, że urozmaici to naszą rozkosz dla podniebienia, a nie tylko kiełbaski i kiełbaski przekładane kiełbaskami.

Tu trochę przepisów do pobrania: http://gotowanie.onet.pl/daniazgrilla.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Banany cd... :mrgreen:

U mnie małżonka robi tak: banan w skórce, nacięty z jednej strony, w nacięcie wkładamy kostki czekolady,całość posypujemy cynamonem i na grilla...ściagamy wg uznania ale u nas przeważnie wtedy jak kostki czekolady się roztopią i czekolada się gotuje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja zapodam przepis na kaszanke :mrgreen: No chyba ze juz znacie taki ;)

6-7 pentek kaszanki

1-2 papryki pokroic w kostke

2-4 pomidory pokroic w kostke

1-2 zabki czosnku drobniutko posiekac

1 cebula w przepisie zeby w piorka ja wole pociachac w grubsza kostke

1-2 jablka tez pokroic w kostke

warzywa mieszam osobno i troche doprawiam a pozniej mieszam z kaszanka. Robimy małe porcje i zawijamy w folie aluminowa. Średnie kwadraciki robie aby kazdemu na porcje straczyło. Do tego daje tez TZATZYKI (chyba tak sie to pisze) to jest sos bardzo dobry

 

hehehe nie bede pisal nowego posta aby nie smiecic w tym temacie, ale ja tez siedze za biurkiem i slinka cieknie ale nie tak bardzo bo w weekend grilowalem ;) mniam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do przepisów do polecam kaszanke zawiniętą w folię aluminiową pieczoną na glilu. Kaszankę powinno się nakłuć delikatnie żeby tłuszcz wyciekł. Zapieka się do momentu kiedy skórka jest twarda do tego stopnia że uderzając widelcem słychać jak stuka :mrgreen:

Spożywa się ją krojąc bo skóreczka chrupiąca że HEJ!

 

Co do marynat (i steków) to polecam marynatę do mięs taką do której dodaje się musztardę. (poszukam jaka to nazwa i poźniej uaktualnię dane). Takie mięsko należy przygotować przynajmniej dobę przed spożyciem - lepiej 2 doby. Można również tak spreparowane mięsko podzielić na porcje i zamrozić. Spokojnie można trzymać miesiąc i dwa (sprawdzone!!) i w dniu BIG ŚLINOTOK wyjmujemy rozmrażamy i wrzucamy na grilla. Przepyszne steczki... mniam mniam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do kaszanki :D Kaszankę, naciętą od góry po długości, wkładamy do wyokiej "wanienki" z folii aluminiowej, do środka dodajemy odrobinę masła (masła a nie "podróbek"!), i wrzucamy krążki cebuli białej. całość zamykamy, tak, żeby była wolna przestrzeń nad kaszanką i kładziemy na grillu. Wg. uznania można dosypać jakiejś przyprawy, acz zaznaczę, że kupując dobrą kaszankę jest to całkowicie zbędne. Pieczemy, aż do zjedzenia :D Smacznego!

 

Na koniec apel. Wyroby mięsne i mięsopochodne :D kupujcie w stanie surowym, żadne jakieś już "gotowe na grilla" z marketów. Dbajcie o swoje zdrowie i smak :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na koniec apel. Wyroby mięsne i mięsopochodne :D kupujcie w stanie surowym, żadne jakieś już "gotowe na grilla" z marketów. Dbajcie o swoje zdrowie i smak :D

W 100% popieram. Z gotowych rzeczy używam tylko marynat. Polecam piersi z kurczaka w marynacie orientalnej od Kamisa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nowy sezon to może temat warto odświeżyć.

Podaje sposób na urozmaicenie pieczonych kiełbasek mojego pomysłu. Testowane i zajadane już kilka lat.

Można nazwać kiełbaski "a'la gojgien" ;)

No wiec co potrzebne ;)

-kiełbasa na grilla wg. uznania

-ser żółty

-boczek, najlepiej wędzony i parzony bez kości. (tu ważne by sobie taki boczek dać pokroić maszynowo w bardzo długie plastry)

-przyprawa do grilla lub oregano (jak kto woli)

-wykałaczki na każdą kiełbaskę przynajmniej 2 szt.

Sposób przygotowania.

każda z kiełbasek nacinamy tak jak leży na stole, pionowo ale nie do końca, by powstała "kieszeń"

W to miejsce wstawiamy gruby na 0,5cm plaster sera o odpowiedniej długości. Można już teraz lekko posypać wnętrze kieszonki przyprawami.

Teraz do nieprzeciętego końca kiełbaski przykładamy początek plastra boczku i przekłuwamy wykałaczką. Owijamy baczkiem kiełbaskę faszerowana serem jak bandażem. Koniec plastra boczku też przekłuwamy wykałaczką by się nie odwinęło.

Boczek przed zawijaniem można także przyprawami potraktować.

Przygotowanie mamy za sobą.

Piec na małym ogniu lub nad rozpalonymi brykietami ale najpierw stroną przeciętą, tam gdzie jest ser w stronę ognia. jak zauważymy, że serek się już wytapia i próbuje przez boczek uciekać kiełbaski należy odwrócić serem do góry. Boczek już powinien skwierczeć. dopiekamy z drugiej strony i podajemy do konsumpcji.

Najlepiej smakuje z zimnym browarkiem ;) ;)

Życzę smacznego.

Moment przewracania kiełbasek

08062010010.th.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam obok dań mięsnych grillowanie sera Halloumi (Cypryjski ser biały). Jest REWELACYJNY! Śmak bardzo podobny do naszych oscypków ale nie jest tak słony. Jest to ser twardy (jak żółty). Nie topi się. Można jeść na zimno, jako dodatek do sałatek (zamiast fety), można zetrzeć na spagetti. Zastosowań mnóstwo. Co do zakupu to najtaniej robi go cypryjczyk i sprzedaje na allegro (25zl/kg).

Można kupić w Auchanie ale tam kostka około 25dkg kosztuje około 16zl.

 

Informacja dla brzydziatych: nie śmierdzi wiochą, ani żadnymi żygami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Kolejny sezon właśnie czas rozpocząć, (kto jeszcze tego nie zrobił)

Smaker.pl za pośrednictwem Interii udostępnia do pobrania nową książkę w formacie np. pdf, z 169 przepisami na grilla.

Tu do zassania: http://smaker.pl/smaczki/news/smaker-poleca-169-przepisow-na-grilla,1651415

No to smaczyska, gorącego rusztu i zimnego <piwko> :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!