DrNO Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) niemal wszyscy uzytkownicy MeganeII spotkali sie ze zjawiskiem "sciagania" kierownicy i auta w lewo nawet na prostej drodze. jest to spowodowane wszechobecnoscia elektroniki. uklad wspomagania, ze elektryczny, ma czujnik kata skretu kierownicy. dzieki temu, komp wie w jakim zakresie uklad wspomagania moze pomagac. oprocz tego (przy kalibracji zakresu) ustawiany jest kat "zerowy", do ktorego wspomaganie caly czas dazy. w autach do ruchu prawostronego w lewo, w Anglii w prawo. am to na celu kompensacje nachylenia bocznego jezdni ku jej krawedzi, jednak, ze coraz wiecej drog, nawet w naszym kraju!, jest budowana w nowej technologii, znacznie (lub calkowiecie) eliminujacej nachylenie, takie ustawienie ukladu wspomagania w MII przeszkadza i powoduje efekt sciagania w lewo. da sie to prosto przestawic a procedura wyglada nastepujaco: znalezc plaski teren, o gladkiej nawierzchni (najlepiej beton lekko pokryty piaskiem - mniejszy opor przy kreceniu kierownica), ustawic na nim auto a nastepnie: 1. odpiac akumulator, chwile poczekac (5-15min), podpiac go spowrotem i wsiasc za kierownice 2. wrzucic bieg, np. jedynke 3. wsadzic karte do czytnika 4. wcisnac hamulec nozny >> tutaj juz trzeba byc szybkim, bo na dalsza czesc procedury jest ograniczony czas << 5. kliknac Start/Stop - zapala sie zegary... "klik" chwila testu systemow i zalacza sie wspomaganie, natomiast silnik milczy 6. w miare szybko przekrecic kierownice do oporu w jedna, potem w druga strone, a nastpnie ustawic na wprost 7. tak trzymajac kat zerowy druga reka jeszcze raz wcisnac Start/Stop, przytrzymac kierownice jeszcze chwile, do pelnego wylaczenia wszystkich systemow. zostaje jeszcze tylko odkodowac radio (jesli fabryczne) i powinno byc cacy Edytowane 19 Grudnia 2015 przez DrNO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchutki Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 i ustawić zegarek :D i "zaprogramować" szyby (jeśli automatczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Jak już wcześniej było pisane, co zrobić gdy wszystko w tym trybie się włącza oprócz wspomagania? :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 zmien auto nie no, zartuje... nie wiem co wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam68 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 szczesliwi posiadacze mniej skomplikowanych pojazdow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 gacek_fm, MR podaje na wstepie ustawiania "włącz zapłon" jak dla mnie jest to tylko do momentu tuz przed uruchomieiem silnika, ale moze im chodzic o zalaczenie jednostki, mozesz tak sprobowac. w MR jest tez podana wartosc 3s. na obrot w jedna strone (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Spróbuje, ale chyba go na lewarek posadzę bo nie wiem czy tak łatwo obrócę kierownicą bez wspomagania (mam opony 205) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 nie obrocisz no chyba ze pudzian jestes:))) wiem bo probowalem a tez mam 205/16, za to tez przymierzam sie do podnosnika ale jakos nie ma gdzie i kiedy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 3 sek na jeden pełny obrót czyli 360 stopni. Prawdopodobnie o to chodzi. Bo w 3 sek to trochę mało... Tak to jest jak się robi tłumaczenia z francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 a ja zauważyłwm w meganiw 1,5 dci z 2005 roku że po uruchomieniu auta , gdy stału przynajmniej kilka godzin to jak puszczę kierownice to auto samo skręca kierownica w lewo , i to znacznie , po wyprostowaniu jest to samo . Gdy minie jakas minuta jazdy auto zaczyna pracowa cpoprawnie , to znaczy po puszczeniu kierownicy kierownica jest w pozycji "0" . Gdy auto jest ciepłe , to ten problem nie występuje. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
www.gom.pl Opublikowano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 wg instrukcji obsługi, oraz serwis manual: po odłączeniu akumulatora - po włączeniu zapłonu - obrócić kierownicą w zakresie +30 do -30 stopni z prędkością 0,3 obr/sek poczym wrócić do położenia 0 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 hmmm opis, ktory wkleilem powyzej (w odpowiedzi do gacek_fm) jest wlasnie z instrukcji serwisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Sam już nie wiem... Tym sposobem próbowałem +30 -30 i nie pomogło. Dopiero przepis DrNO zadziałał. Może kwestia softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_surf Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam! Mam takie oto pytanie, megane posiadam od niedawna ale i u mnie wystepuje ten mankament sciagania na lewo ( megane 2005 1.9 dci ). czy po odłączeniu akumulatora i wyzerowaniu tego układu wspomagania nie bede musiał nic wiecej ustawiac? bo szczersze mowic nie chce rozgrzebac bo srednio sie na tym znam. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastiano Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Mam podobny problem w Megane Clasic 1.6 zwykły 98.czy ten "trik" w jedynce powinien też zadziałac ??? [ Dodano: 2007-11-11, 16:43 ] Mam podobny problem w Megane Clasic 1.6 zwykły 98.czy ten "trik" w jedynce powinien też zadziałac ??? ECHO - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi