Megane I phI
Wymiana łożyska tylniego.
Napisano 24 styczeń 2010 - 13:06
Ostatnie artykuły
Napisano 03 październik 2010 - 00:08
Napisano 03 październik 2010 - 18:12
markar74 napisał:
Raczej wątpię. Jak chcesz wyciągnąć łożysko, a potem je włożyć? Jak już uda Ci się je wyciągnąć to co wbijesz je młotkiem ? Ile to wytrzyma?
Co do pierwszej części pytania - zalecenia serwisowe są takie, żeby te elementy były nowe.
Napisano 03 październik 2010 - 18:46
Napisano 23 październik 2010 - 19:30
[ Dodano: 2010-10-28, 21:38 ]
Przy okazji czyszcenia hamulca po drugiej stronie po założeniu bębna (bez nakręcania nakrętki) zauważyłem, że bęben "chybocze się". Czy on wogóle powinien się poruszać na boki? Wydaje mi się, że gdy wymieniałem łożysko z drugiej strony tego luzu nie było. Zrobiłem zdjęcie bębna od wewnątrz i zaznaczyłem, które części łożyska poruszają się względem siebie. Proszę niech Ktoś wyprowadzi mnie z błędu, albo potwierdzi moje przypuszczenia o padniętym łożysku. Z góry dzięki.
[ Dodano: 2010-11-02, 19:43 ]
No szkoda, że nikt nie wyprowadził mnie z błędu. :evil: Po założeniu nowego łożyska też jest ten ruch. Dopiero po dokręceniu nakrętki piasty nie ma żadnych luzów. Niepotrzebny koszt. Ale jest też dobra strona. W WKŁ jest wskazanie, aby wymieniać parami. Szkoda jednak, że nikt nie pomógł mi. Chcąc nie łamać regulaminu nie zakładałem nowego tematu, podpiąłem się tutaj. Pewnie gdybym założył nowy uzyskałbym odpowiedź natychmiast, ale też pewnie zaraz byłyby uwagi: użyj opcji SZUKAJ
Załączone pliki
-
B_BEN.JPG (401,32 KB)
Ilość pobrań: 250
Napisano 26 styczeń 2011 - 17:12
Auto kupiłem w sierpniu 2010 od jakiejś laski która je zaniedbała strasznie. Od samego początku był hałas łożyska, dałem do naprawy, założyli mi niby nowe, jakoś w grudniu zaczęło hałasować drugie, no ok rozumiem że mogły zacząć szwankować ale teraz na koniec stycznia po pół roku znowu nawala jedno z nich, raczej to wymienione wcześniej co nie zmienia faktu że to znów koszt.
I moje pytanie czy w megane coupe (u mnie wersja coach) często zdarzają się zepsute łożyska? tzn czy to jakaś wada modelu? czy może słaba jakość założonych łożysk, lub źle dokręconych przez co szybciej siadają?
Jak już będę musiał wymieniać to najlepiej jaką firmę samych łożysk doradzacie? i czy tylko łożyska czy coś więcej? dam tym razem komuś innemu żeby to założył i nie spartaczył!
Napisano 26 styczeń 2011 - 17:20
paniczpl napisał:
Nie.
paniczpl napisał:
Raczej tak.
paniczpl napisał:
SNR są dobre. Kosztują więcej niż inne, ale jakość jest godna polecenia.
Napisano 26 styczeń 2011 - 17:30
http://megane.com.pl/megane-i-phii-wymiana...ymiana+szcz%EAk
dowiesz się jak zdjąć bęben, kupujesz łożysko, jedziesz do majstra z prasą, 10 minut wymiana i składasz w odwrotnej kolejności.
Prosta sprawa.
Napisano 26 styczeń 2011 - 17:45
[ Dodano: 2011-01-26, 17:39 ]
no dobra zacząłem szukać na internecie łożysk, i pytanie: czy od megane coupe w wersji drugiej też będą pasowały do megane I ?
Napisano 09 listopad 2012 - 20:03
Z góry dzięki za odpowiedź
Napisano 09 listopad 2012 - 21:17
http://www.schellenberg.pl/
Napisano 14 listopad 2012 - 01:42
co sądzicie o wyrobach tej firmy? To podwykonawca billsteina?
dzięki za odpowiedź
i tak post scriptem polecam mechanike na paczkowskiej może nie najtaniej ale wszystko pod ręką id oleju wulkanizacji po szyby i sklep
Użytkownik adam.prc edytował ten post 14 listopad 2012 - 01:43
- ← Identyfikacja stuków w kole/tylny zacisk
- Zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy - Megane I, Scenic I
- utrata zbieżnosci. →
Udostępnij ten temat:
Ostatnie artykuły