wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 witam , mam Meganke 97r, 1.6 8V , problem jest nastepujacy , diagnosta na stacji stwierdzil ze jest peknieta porcelana w katalizatorze, dowiedzialam sie u kilku źrodel ze niektorzy wywalaja porcealne ze srodka (przez rozkruszenie i mocne przygazowanie lub przez zdjecie i wysypanie). Nie wiem za bardzo co z tym zrobić przeczytalam wczesniejsze tematy ale jakos nie doczytalam sie o to o co mi chodzi najbardziej. Jesli wymienie katalizator to kupie uniwersalny (niestety na oryginaly za okolo 3 tysi mnie nie stac) albo "wywale" to co sie "zbilo" . I nie wiem za bardzo co z tym zrobic, kupilam niedawno samochod mam zamiar nim pojezdzic z 2 -3 lata i nie chce miec "dziadostwa" w bebechach ale z drugiej strony mowia ze jak sie wywali porcealne to samochod dostaje kopa. Tylko ze ktos madry po cos jednak ta skrzyneczke do spalin wymyslil Zastanawia mnie tez czy jak pojade na przeglad to mnie nie cofna za zbyt wysoka emisje spalin. Co radzicie? Jakie sa plusy i minusy. Bardzo prosze o pomoc, bede wdzieczna , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 przez rozkruszenie i mocne przygazowaniew ten sposób zapchasz sobie tłumiki - bez sensu wspawaj rurkę na miejsce kata lub załóż katalizator uniwersalny - ale w obu przypadkach autko i tak będzie trochę głośniejsze, ewentualnie możesz założyć tłumik w miejsce katalizatora (teraz sprzedają takie udające katalizator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 dzieki za odpowiedz:) czyli jednym slowem to takie takie "dziadostwo" ?? :-/ Rozumiem przez to ze lepiej zalozyc uniwersalnym niz jezdzic z pustym ? a czy ma to znaczenie w ilosci spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobii Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 U mnie było podobnie, z tym że katalizator brzęczał niemiłosiernie, wydając irytujący metaliczny dźwięk. Kupiłem więc coś takiego: http://www.allegro.pl/item493962591_renaul...tor_obejma.html i mam zamiar zamontować ten tłumik na dniach. Z doświadczeń innych użytkowników megane zgodny jest pogląd, że spalanie nie zmienia się, co najwyżej jest tylko trochę głośniej na zewnątrz BTW: To u Ciebie na badaniu robią emisję spalin? Hym, u mnie tylko standardowa ścieżka, sprawdzenie bieżnika i tyle ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 a nie lepszym wyjsciem jest kupno uniwersalnego katalizatora?? no mojego tate cofneli za wysoka emisja spalin mimo ze cala reszta byla idealna. a brzeczy przy ruszaniu czy w czasie jazdy?? u mnie jest odglos blachy o blache ale tylko w momencie ruszania przy puszczaniu sprzegla, slychac to w srodku jak i na zwnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 uniwersalny katalizator to koszt około 500zł, rura w miejsce katalizatora to koszt 50zł, a tłumik-katalizator to koszt 150-200zł - pytanie jak długo ktoś chce użytkować auto i ile ma kasy na naprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 no ja mam mozliwosc kupienia calosci(katalizator +rura) za 230 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 ale jaki katalizator? bo w tych uniwersalnych 80% to są pseudo-katalizatory gdyż nie mają pełnego wkładu ceramicznego, a tylko dwa małe fragmenty na wlocie i wylocie (czyli defakto w znacznej części wciąż są puste) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 no widzisz to tego nie wiedzialam :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Co radzicie?wyjąć kata, wydłubać zawartość (do woreczka!), wspawać puszkę z powrotem w miejscu w którym była, zawartość woreczka sprzedać (lub mi podarować ;-) ). Co do spalin to pojedziesz na "dobrą"stację i przegląd przejdzie, najwyżej powiesz , że silnik jeszcze zimny , co do mocy to będzie deczko żwawsze autko ale rewelacji się nie spodziewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 myslisz ?? :-P ale bedzie sie dymic bardziej jak bedzie zimny tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rbit Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Panowie a co z ochroną środowiska :-/ Nie można doradzać nikomu jazdy bez katalizatora Ja bym sprzedał ten zużyty, niech wyskrobią sobie z niego jeszcze trochę złota, dołożył i kupił oryginalny używany, nie wiem jak u was ale u mnie można wybierać i przebierać w katalizatorach na szrotach ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambos88 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Będzie dymił jak zawsze tylko mniej ekologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 myslisz ?? nie ma co myśleć. Będzie dymic tak samo tylko inaczej pachnieć, wg.mnie ładniej ;-) [ Dodano: 2008-11-30, 23:22 ] Panowie a co z ochroną środowiska jeżdżę z katem, dom opalam gazem i szlag mnie trafia , że Państwo nie robi nic z sąsiadem który pali śmieciami plastikowymi a drugi codziennie pod autem zostawia plamę (dosłownie jeziorko) oleju silnikowego. Dopóki mój kat jest sprawny ok niech sobie będzie ale dlaczego mam dopłacać do czegoś co z załączonego wyżej opisu Państwo ma w dupie a ja mam dołożyć do auta 300zł po to aby nawet grama zniżki nigdzie nie dostać (np w Niemczech podatek jest odwrotnie proporcjonalny do posiadanej normy EKO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisienka Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 nomrlanie Panowie mi w glowie zamaciliscie, jestem bardziej zdezorientowana niz zanim pisalam tego posta:P mysle ze chyba bede "porzadna" i kupie nowy uniwersalny, ale z drugiej strony moze jednak jezdzic z pustym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi