mojra22 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam Posiadam samochód renault megane 1,9D 98r. bez obrotomierza. Jadąc nią ok 80km/h na 4 słychać lekkie buczenie tak jakby dopiero sie rozkręcała po osiagnieciu ok 90-100km/h buczenie ustaje. Problem polega na tym iż nie wiem czy przy 80km wrzucić już 5-tke czy czekać aż przestanie buczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 mojra22, to buczenie to rezonans skoro ustaje, generalnie przy tych 80-90 powinno się wbijać 5 chyba że eco driving uprawiasz to 4 przy 50km/h a 5 przy 70km/h czyli około 1800-2000 obr/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 zasadniczo ten silnik przy 80 km/h śmiało ciągnie już na V biegu (w miarę swoich możliwości) i ja też już wtedy wrzucam największy bieg. Ciężko określić jakie to buczenie ale pamiętaj że to jest klekocik i nie osiąga takich obrotów jak silnik benzynowy. Skłonił bym się również do powiedzenia że to może być normalka w tej jednostce a póki co miłej jazdy i nie przejmować się na zapas. Jak wyciąga katalogowe 154km/h i nie bierze oleju to już jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojra22 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dzięki chłopaki za instrukcję tak właśnie będę jeździć już nie będę jej żyłować ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vir00z Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 moj ojciec ma scenica z 97r z silnikiem 1.9D silniczek spokojnie daje rade na 5 biegu przy predkosci 60km/h po miescie smialo na 5-tce sie jezdzi nie widze problemow, spalanie w granicach 5L/100km miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi