Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

poduszka powietrzna

Rekomendowane odpowiedzi

poduszki, napinacze pasów, sensor z tym samym numerem (albo resetujesz stary).

Sensor masz ukryty pod środkowym tunelem, przed lewarkiem zmiany biegów.

• 9 miesięcy temu...

Poduszka powietrza - problem SOS!

Opis: W poduszce pasażera po włączeniu stacyjki zaczyna się powtarzający cykl. Słychać pompowanie poduszki i kilkukrotne pukanie. I znowu pompowanie i pukanie. Tak jest przez cały czas od czasu załączenia kluczykiem zasilania w samochodzie.

Samochód Renault Megane Scenic 1,6 RT 1972 r (bezwypadkowy)

Boję się, że w ASO powiedzą iż samochód 10 letni musi mieć wymianę całego systemu zabezpieczeń (nie ukrywajmy - nie stać mnie na to).

Koledzy, co można zrobić, do kogo się zgłosić by mi wyłączył te stukanie?

Czy lekceważąc problem, mogę narazić się na "wystrzelenie" ładunków poduszki?

Jarek [email protected] Łódź

Opis: W poduszce pasażera po włączeniu stacyjki zaczyna się powtarzający cykl. Słychać pompowanie poduszki i kilkukrotne pukanie. I znowu pompowanie i pukanie. Tak jest przez cały czas od czasu załączenia kluczykiem zasilania w samochodzie.

A gdzie jest wentylek od tej poduszki? Ja swojej jeszcze nie pompowałem, a może warto by było to zrobić bo zima idzie i trzeba powietrze w poduszce na zimowe wymienić <ok>:idea::idea:

Na poważnie, nie wsłu[ciach] się w poduszkę, tylko poczytaj na forum o klapce obiegu wewnętrznego.

a co z poduszka pasazera tez jest poddłaczana pod jeden sensor czy oddzielnie

Do bocznych poduszek są czujniki boczne, też podłączone do sensora.

Zakład?

http://megane.com.pl/search.php > klapka obiegu wewnętrznego > ENTER > trzeci wynik od góry = http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=264&a...+wewn%EAtrznego

<ok>

• 4 miesiące temu...
Jaki jest objaw, że nie działa (uszkodzony) sensor poduszek ?

Świeci kontrolka poduszek.

Czy wystarczy jego wymiana na taki sam według nr 550 34 74 00 ?

Wystarczy, ale skąd masz pewność, że to uszkodzony sensor? Jak do tego doszedłeś?

Elektromechanik podłączył się do komputera kablem, przeglądał i powiedział, że jest sensor uszkodzony. Kontrolka stale się świeciła. Powiedział, abym kupił sprawny sensor o tym samym numerze. Co o tym myślicie ?

Jeżeli to Twój sprawdzony elektromechanik i jesteś pewny jego diagnozy to wymień.

Ja bym Ci poradził jechać do aso na sprawdzenie Clipem, ale podpięcie będzie kosztować tyle co używany, sprawny sensor, dlatego trudno mi cokolwiek doradzić :roll:

Podpięcie pod jakiś niepewny wynalazek może nie być stuprocentową diagnozą.

Spróbuj i daj znać czy udało się rozwiązać problem. Mało jest przypadków że siada sensor, dlatego jestem ciekawy czy pomogło i czy to było to.