Dadus Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam, ostatnio przyjechał do mnie wujek z pewnym problemem, jego Megane z 2003 roku i przy przebiegu 225 000 km miała robiony rozrząd i wymieniany olej, co się okazało w ciagu 3000 km musial dolać 3L oleju (wcześniej nie brała nawet grama). Pierwsza rzecz zmieniłem na inny olej, nic nie dało. Więc należało szukać dalej, oddał turbine na sprawdzenie i teoretycznie nie ma luzów i stwierdzono że jest sprawna (spadku mocy też nie odczuł) jednak co ciekawe na ssącym i wylocie z Turba jest dość duża ilość oleju i to mnie zdziwiło. Mam więc do Was pytanie czy to normalne w tym modelu, że turbina jest mokra? Szkoda że dopiero wczoraj mi powiedział że był robiony wtedy razem rozrząd, może coś w tym kierunku? Bo nie chce mi się wierzyć że silnik do roboty bo chyba by wcześniej już coś brał oleju, chyba że pękł pierścień olejowy :/ Sory może za chaotycznie napisanego posta ale jestem tu nowy i mam dopiero 16 lat Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 egane I phII] Renault Megane 1.9 Tdi olej bierze bo ma nieoryginalny silnik bo w renault nie było nigdy Tdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadus Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 sory mój błąd silnik jest od nowości ten sam 1.9 DTi o tak dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 A może jednak Dci bo Dti w 2003 to dość ciężko uśledzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Jak na mój gust to turbinka zżera olej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadus Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Jest to na pewno Dti, ale dziwne że nagle zaczęła brać :| a jeżeli będzie źle złożony rozrząd i nie w tym czasie otwieraja i zamykają się zawory? co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 jeżeli będzie źle złożony rozrząd To będzie ciężko zapalać . Miałem też ten problem z turbinką . A tak przy okazji to jak spece stwierdzili,że luzów na niej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadus Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 No niby luzów nie ma wg. mechaników, no i dlatego Was pytam czy to normalne ze taka ilość oleju jest na turbinie czy powinno byc sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarciu1111 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 sucho jak pieprz powinno być jak juz bedzie luz , który to pewnie mechonior wyczaił ręką to za pozno!!! tylko czekać jak ktoraś z łopatek wpadnie gdzie nie trzeba. ustawienie rozrządu nie ma tu nic do rzeczy. najprawdopodobniej poleciały pierscionki w turbinie zrób najpier to a pózniej obserwuj co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadus Opublikowano 22 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Dzięki chłopaki za odpowiedź, właśnie na tym mi zależało czy na turbinie ma być sucho będzie się szukało czegoś w tym kierunku, najwyżej sie wyjmie i podrzuci do regeneracji. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarciu1111 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 lepiej zregenerować koszt podobny do uzywki a pewnosć o sprawnosci bezcena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi