Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

jeśli myślisz, że w Megi coś trudno samemu zrobić

scar

Rekomendowane odpowiedzi

Żarówki Megane można z odrobiną wprawy (krótko), lub bez, zmienić samodzielnie (pół dnia)

:mrgreen: to spróbuj w Skodzie Fabii podłączyć spowrotem rurkę od tylnego spryskiwacza :evil:

Po kolei wymontowałem: akumulator, centralkę alarmu, filtr powietrza razem z obudową,

komputer :mrgreen: . I już.

Rurkę widać, i tyle można zrobić. Składają to zapewne na etapie monowania karoserii i amortyzatorów :shock: .

Jeszcze tylko wymontować technologiczny uchwyt montażowy silnika i można próbować samodzielnie zrobionym "specjalnym urządzeniam" patent numer 1.2009

kacper69, ja nie zaglądałem do swoich żarówek przez 4 lata :mrgreen:

A o co chodzi z tym "dziwnym przykładem"??? W każdym nowym aucie są takie myki,spóbuj się dostać do filtra powietrza w BMW serii 3 (E90) a trzeba to robić częściej niż wymianę żarówki w megane.

waldek708 , chodzi mi o to że doszukiwanie sie jakiś specyficznych wymian jak akumulator , filtr paliwa , czy inne usczelki jest chyba przesadą .

Wymianę takich cześci to się robi w ASO .

Dla mnie najwazniejsze jest to co moge sam zrobić przy obsłodze auta , typu :

dolanie płynu do spryskiwacza, dolanie oleju , no i np. wymiana żarówki , która spaliła sie "w drodze" .

Temat za chwile dojdzie do tego " ile śrób w kamazie trzeba odkręcic aby wymienić uszczelkę pod głowicą".

Może jest to trudna czynnosc, ale jak czesto ją się wykonuje?, raz na 10 lat?

PS:

podaj jakiej firmy masz żarówki H7, te które sie nie spalają , ja próbowałem juz chya ba wszystkich modeli , rekordowo starczają na 4 miesiące .

Udało mi się nawet wymienic w norauto jakies filipsy jak sie spaliły po 4 miesiącach , ( na opakowaniu miały "one year warranty") , ale wolę kupić takie , co starczą na dlużej.

waldek708 , chodzi mi o to że doszukiwanie sie jakiś specyficznych wymian jak akumulator , filtr paliwa , czy inne usczelki jest chyba przesadą
jakie specyficzne??? :shock: Wymianę akumulatora,filtra powietrza(czytaj uważniej) powinieneś sobie samemu zrobić pod blokiem na parkingu.Są to tak samo skomplikowane naprawy jak wymiana żarówki.Zastanawiam się, po co jeżdzić z tym do ASO. :roll:

Żarówki miałem firmy Osram(ksenonowe) dlatego się nie przepalały.Zresztą nie słyszałem zbytnio narzekań na trwałość żarówek w meganeII,chyba,że sie montuje jakieś +50%,normalne H7 powinny trzymać dłużej.Postojówki owszem,przepalały mi się regularnie co kilka miesięcy.Z tego co wiem Twój problem raczej dotyczy scenikow.

• 2 tygodnie później...

to ja zapodam taki przykładzik z megi II phI z ksenonami fabrycznymi

Nie ma opcji wymienić żarnika na poboczu drogi bo jak pewnie się orientujecie żeby wymienić żarnik trzeba ściągnąć zderzak i wyciągnąć reflektor tera zjestem już wprawiony to zajmuje mi to ok 2-3 godziny ale jak pierwszy raz to robiłem to pół dnia mi zeszło żeby ściągnąć zderzak i odkręcic reflektor

jarek_sc, ja to zrobię w pół godzinki,jaki problem??? 4 torxy w nadkolach,parę plastikowych spinek na pasie przednim ,3 sruby od lampy i wymieniasz.Jaki problem?

Chyba,że 2 z tych 3h straciłeś na < piwko> <ok>