julio Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 No z tym punktem a to tak - pod warunkiem, że nie będziesz jednocześnie mocno przyciskał. Co do wbijania wyższego biegu to ja robię odwrotnie gdy chcę eko... - jak wiem, że będę zaraz przyspieszał to zostawiam niższy bieg, a jak już mam tak się toczyć to wrzucam następny i odpuszczam gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr4g0n Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 w Poznaniu niestety samo rozpędzenie się do np 70km/h zajmuje połowę drogi do następnych świateł :/ Przebijemy 1k km spróbuję posępić na obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubowy20 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 W moim reniferze jest oki ale najbardziej słaby bieg to "3", potem "4" na piątce jest oki. Mam wrażenie, że na tych biegach ślizga się sprzęgło albo coś innego bo obroty idą w górę a auto muli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 No jak taki efekt, że obroty idą w górę, a samochód muli to sprzęgło. Wrzuć na postoju piątkę, wciśnij mocno gaz i puść nagle sprzęgło. Jak będzie się zdarzało, że silnik przy puszczonym sprzęgle nie zgaśnie to znaczy, że się ślizga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubowy20 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Nie no pojechał mi na tej 3 i 4 ale na benzynie muli na gazie, przypiłowamłem go do 5K obr i pojechał 100, wrzuciłem 4 i pojechał 120 ostro idzie ale na gazie muli i jak z takich obrotów wrzucam na luz to na gazie gaśnie silnik musze przytrzymać do około 2K obr to wolne wskoczą. Nie regulowałem jeszcze gazu po sprowadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Regulacje gazu nic nie dadzą jeżeli wchodzi na obroty, a prędkość nie rośnie. Sprawdź sprzęgło. Miałeś na 4-tym biegu 120 przy 5K obr/min czy na 3-cim biegu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubowy20 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Na 3 miałem 100 i wrzuciłem 4 =120 przy około 5K obr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 A sprawdziłeś sprzęgło tak jak pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torek Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Na 3 miałem 100 i wrzuciłem 4 =120 przy około 5K obr :shock: :shock: :shock: wow.. to ja na 2 biegu osiągam 100km/h wywal sprzęgło i kupuj nowe. bo Ci się w końcu cała tarcza rozwali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Wtrącę swoje 3 grosze odnośnie jazdy, a dokładniej o hamowaniu silnikiem. Zrobiłem test swojego autka. Do testu użyłem prostego elementu elektronicznego jakim jest dioda świecąca LED, którą podłączyłem pod jeden z wtryskiwaczy. Diodę umieściłem przy zegarach. Jadąc na trasie starałem się hamować silnikiem i obserwowałem zachowanie się diody kiedy LED miga. Oczywiście stwierdzam co już jest wszystkim wiadomo, że przy hamowaniu silnikiem dioda nie migała czyli wtryskiwacz nie pracował. Jak obroty silnika spadły do około 1100 wtryskiwacz zaczynał podawać. Nawet przy włączonej klimie i hamowaniu silnikiem wtryskiwacz nie pracował. Testowałem też w mieście - rozpędzałem się ze skrzyżowania, a dojeżdżając do następnego hamowałem silnikiem i przy obrotach 1100 hamowałem już normalnie. Za każdym razem przy hamowaniu silnikiem wtryskiwacze milkły. Sprawdzić to można w inny sposób, wystarczy obserwować chwilowe zużycie paliwa na wyświetlaczu. Przy hamowaniu silnikiem wyświetlacz pokazywał 0,0l/100km. Jednak bezwładność tego pomiaru była duża, bo zanim pokazał 0,0l to dioda już dawno przestała migać. Może to jeden ze sposobów na ekonomiczną jazdę i mniejsze zużycie tarcz hamulcowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torek Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 witman to fakt, a jak np, przy prędkości np 80km/h wrzuca się na luz.. to u mnie np na kompie chwilowego spalania jest mniej więcej 2.3/100 ;-) Zresztą zawsze twierdziłem że dobrze jest hamować silnikiem... raz że troszkę się hamulce odciąża a dwa że faktycznie można mówić o jakiejś tam ekonomice :) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Jeszcze lepiej by mieć wtedy silnik elektryczny pracujący jako prądnica ładująca akumulator. Taki tramwaj. A potem można odzyskać energię z hamowania do ruszenia. No i prawie zapomnieć o wymianie klocków. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 A potem można odzyskać energię z hamowania do ruszenia. Takie coś to tylko w Erze lub obecnie w F1 co zbytnio się nie sprawdza :) Jeździć tak jak się potrafi i tak jak wymaga akurat tego sytuacja na drodze i będzie OK :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi