Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne, bardzo dziwne z tym wyłączonym czujnikiem zmierzchu.

W ASO W Wawie, na Puławskiej dają sobie z tym radę bez problemu ( tylko trzeba było delikatnie przypomnieć do mają zrobić: wyłączyć tryb skandynawski i włączyć światła dzienne) .

Czujnik zmierzchowy działa OK, jak się robi ciemno , to przełącza światła dzienne na mijania.

Może to faktycznie zależy od umiejętności serwisu , albo , może od wersji softu , która jest w kompie?

Tylko jak sprawdzić jaka wersja softu jest załadowana? W starej meganie z 2005 roku wiedziałem , ale w tej nie umiem wejść w tryb serwisowy.

A i tez ważne , opłata "za przestawienie świateł" to tak naprawdę opłata za podłączenie się do komputera, jeżeli jest robiona jakaś naprawa , w której ASO musi się podłączyć do komputera, to światła przestawiają gratis , sprawdziłem to empirycznie , jak byłem na odblokowanie klapy bagażnika ( nie chciała się otworzyć , a po podłączeniu do kompa się naprawiła ) <ok>

Może to faktycznie zależy od umiejętności serwisu
lub stopnia w jakim klada przyslowiowa lache na klienta...

W Gdansku wypierali, ze sie nie da... ale jak dostali nowy soft nie bylo problemu zadnego.

Wylacze swiatla - swieca sie dzienne, dalej sa postojowki, mijania i na koncu auto

Jak jest jasno to dzialaja dzienne, jak sie robi "szaro" automagicznie wlaczaja sie mijania.

dzwoniłem do dilera mojej megi, jeszcze jej nie odebrałem to mówie - niech uruchomią. Gościu twierdził że było od początku aktywne... pierwsza rejestracja październik 2009 (grandtour expression)

Przed odebraniem auta od dilera, to zrobią wszystko , no prawie wszystko , ale po odbiorze, to klient spada z targetu na 3-4 lata, aż będzie chciał kupić następne auto.

dobrym sposobem , sprawdzonym na bezpłatne włączenie świateł do jazdy dziennej ,jest zgłoszenie tego przy przeglądzie auta , jeżeli otrzymamy info od osoby przyjmującej zgłoszenie że to jest płatna usługa, to wtedy można powiedzieć że zrezygnujemy z przeglądu w tym ASO , bo w innym włączą nam te światła w cenie przeglądu.

Znajomy sprawdził, że to zadziałało , w końcu na przeglądzie ASO tez nieźle zarabia i boi się żeby klient nie robił przeglądów u konkurencji.

Polecam tę metodę.

Witam serdecznie. Mam Megane 3 Coupe w wersji expression... mówię na wstępie.

Sprawa świateł dziennych gryzie mnie od czasu zakupu samochodu, więc dzisiaj pojechałem do serwisu i zapytałem się czy jest to możliwe. Padła odpowiedz że oczywiście:D Podpieli do komputera i zajęło im to może 4 minuty. Wszystko działa jak powinno:) Usługa oczywiście na koszt serwisu. Pozdrawiam.

i tutaj kolejny głos na to - jak zróżnicowanie dilerzy podchodzą do swoich usług... albo zadowolony klient - i polecenie dalej - albo zdzieranie każdej złotówki z tych co muszą z ich usług korzystać - a zniechęcenie tych którzy są w stanie pojechać na serwis do innego miasta

Przed odebraniem auta od dilera, to zrobią wszystko , no prawie wszystko , ale po odbiorze, to klient spada z targetu na 3-4 lata, aż będzie chciał kupić następne auto.

a tutaj to masz racje... jak już (mam nadzieje dziś) odbiorę Megi - to najmilsi pewnie jak przyjade na serwis płacąc ze swojej kieszeni :)

Witam wszystkich zadowolonych i rozczarowanych posiadaczy Renault. Po roku batalii w Renault nie mialem juz sily na wymiane slowną i mailową z betonem w RP. Swiatla dzienne wlaczylem na wlasny koszt ok 2 tygodni temu w ASO Pieluszyńska w Suchym Lesie kolo Poznania. Koszt 170 zł. Serwis do końca jak RP tlumaczyl mi ze swiatel dzienny Megane III nie ma. Informacja z konfiguratora jest tylko mową o tym ze sa ale nie dzialaja (zadziwia mnie czasem jak ludzie interpretuja i ile potrafia odczytac ze slow " światła dzienne"). Przypomnialem serwisowi ze megane III ma tez kierunkowskazy, trzecie swiatlo stop i nawet cofania i dzialaja... i nie ma o tym mowy w specyfikacjach. Chcialem szybko skonczyc bezsensowna wymiane argumentów z ASO nawet jak pokazywalem im tresc rozporzadzenia min. infrastruktury oni mi pokazywali maile od RP ze wg teg osamego rozporzadzenia NIE WOLNO JEZDZIC NA SWIATLACH DZIENNYCH BEZ SWIATEL POZYCYJNYCH TYLNYCH. Jednym slowem niezle prawnicze lebiegi ma w swoich szeregach RP. Meganka byla moim trzecim autem ze stajni Renault (wczesniej Clio 94 i Clio II 2000) i ostatnim. Nie mam zamiaru wiecej kupowac tych samochodów i uzerac sie z RP i ASO. Czekam az zadzwonia z Obsługi Klienta czy jestem zadowolony z uslug wtedy sie chyba wyladuje. Pozdrawiam

A i jeszcze jedna sprawa sprawdzaliscie czy gasną swiatła dzienne jak spróbujecie załaczyc swiatla przeciwmgielne. Zgodnie z jakims zapisem... teraz nie mam go przed oczami s.d. powinny gasnac po wlaczeniu swiatel przeciwmgielnych. U mnie swiatla przeciwmgielne nie daja sie uruchomic jak mam swiatla w trybie auto i akurat świacą s.d. Wieczorem sprawdze jak jest w przypadku mijania w trybie auto oraz jak mam wymuszone swiecenie s.d. z przelacznikiem ustawionym na "0".

JanPio - dziwne to wszystko co opisujesz - ja auto odebrałem w Poznaniu u Rosiaka w styczniu, faktem jest, że przed odbiorem rozmawiałem o światłach dziennych ale soft komputera był bez zakładki w menu osobistym dot. świateł dziennych. Jak ukazał się w ubiegłym tygodniu w artykuł dotyczących świateł dziennych w megane 3 na łamach AUTO ŚWIAT postanowiłem mieć włączone ś.d. skoro auto taką możliwość posiada jednakże nie zamierzałem płacić za ich włączenie - auto pierwszy raz rejestrowane pod działaniem nowych przepisów. Skontaktowałem się z centrum telefonicznym RP gdzie konsultantka poinformowała mnie, że usługę mam zlecić ASO, a na słowa że ja nie zamierzam za to płacić poinformowała mnie, był usługę zlecił w trybie gwarancyjnym - aby mieć to na papierze napisałem do RP, i jednocześnie umówiłem się w ASO A. Łyko w Krakowie (gdzie mieszkam) - polecam ten serwis - pozytywne pierwsze wrażenie. Usługa wykonana jak piszę w procedurze gwarancyjnej - jedyny mankament to to iż po włączeniu dziennych (aktywacja czujnika zmierzchu) w menu komputera nie pojawiła się stosowana zakładka (obecnie wydawane samochody już ją mają). Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z RP i pytała czy ASO wykonało usługę po mojej myśli - potwierdziłem że wszystko OK - tak że czytając post JanPio dziwię się tak różnej formie załatwienia sprawy.

JanPio - dziwne to wszystko co opisujesz - ja auto odebrałem w Poznaniu u Rosiaka w styczniu

Ja odbierałem w marcu ale 2009 zamawialem w stycznu 2009. Wtedy przepisy byly jakie byly ale RP do maja upierało się w swoim konfiguratorze że moj typ ma światła dzienne :). Przepisy zostały zmienione i jak wiadomo dla pojazdów zarejestrowanych przezd 31.12.2009 mogę miec dzienne wg nowych przepisów. RP z ASO ze nie bo nie.

jechałem dziś do Torunia :) po drodze dwie osoby zwracały mi uwagę (CB RADIO) (jadące za mną) żebym włączył światła bo pozycji nie mam z tyłu :) hmm pewnie jeszcze nie raz to usłyszę

Jeżdżąc po mieście słyszę co chwilę od znajomych. Szczególnie jak zajeżdżam pod pracę.

- "Gościu włącz sobie światła! hehe..."

A ja na to spokojnie :)

Jeżdżę na dziennych :-P 8-)

Panowie i Panie a powiedzcie mi czy światła dzienne gasną u Was jak włączycie przeciwmgielne. U mnie niestety to nie działa i będą musiał znowu udać sie do ASO i reklamować to co załączyli. Wg Rozporządzenia Ministra Infrastruktury, na które ASO i RP sie powołują światła dzienne powinny zgasnąć a zapalić mijania jak zapalę przeciwmgielne. Dodatkowo powinna istnieć możliwość wyłączenia oświetlenia samochodu po ustawieniu przełącznika świateł na "0" - a niestety tak nie jest. O to myślę też trzeba będzie walczyć w ASO.

• 2 tygodnie później...

Czy miał już ktoś może z na trasie kontrolę naszej kochanej Policji? Chodzi mi główne o tych włąscicieli, którzy zarejestrowali swoje M3 przed 31.12.2009 i w tym roku odpłatnie włączyli sobie światła dzienne. Jestem ciekaw czy Policja do tych świateł sie czepia czy też teroie RP i podległych im ASO o zabieraniu dowodów rejestracyjnych są wyssane z palca.