Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Swiatla w nowym megane

Rekomendowane odpowiedzi

Więc u mnie sprawa wygląda następująco:

Odbieram samochód: tryb skandynawski, wracam zgłaszam "problem" (co by nie patrzeć dopłacałem do opcji świateł dziennych przy zakupie) włączają i jest ok. Ale...

- nie mam możliwości włączania/wyłączania świateł dziennych

- nie mam aktywnej tej opcji w komputerze pokładowym (tak jak to jest w instrukcji)

- nie mam żadnej informacji na desce rozdzielczej informującej o włączonych światłach dziennych

To normalne? Może ktoś ma inaczej? (pytam o stan na dzień dzisiejszy).

Nie ma możliwości - możesz wyłączyć dzienne jedynie poprzez przełączenie na pozycje/mijania - nie ma opcji OFF

Jeśli chodzi o komputer - o ile mnie pamięć nie myli - rzeczywiście żadnej opcji nie mam

Kontrolki żadnej nie ma - po prostu światło to ma świecić all the time

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich. Za tydzień odbieram Megi III wersję Tech Run. Oświećcie mnie czy mam już w opcji światełka do jazdy dziennej, czy też muszę prosić i zapłacić w ASO za włączenie tej opcji. Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.

Za opcję świateł do jazdy dziennej trzeba dopłacać w każdej wersji wyposażenia (co uważam za zdzierstwo, ponieważ nie wymaga to żadnych zmian w sensie dokładania podzespołów - tylko zmiana ustawienia komputera) lub dopłacić ASO/dogadać się z handlowcem po zakupie.

Sprawdz na zamowieniu czy płaciłeś przy zakupie za opcję "automatycznie włączane światła mijania" i rozwiejesz swoje wątpliwości <ok>

a po co do RP wysylasz, jedziesz do salonu i gotowe, mowisz, ze chcesz tak i tak, pokazujesz ustawe i gotowe <ok>

No niestety nie jest to takie proste. Dziś byłem w ASO i poprosiłem o włączenie świateł dziennych i niestety pan powiedział, że nie może mi włączyć, ponieważ samochód jest zarejestrowany w 2009 roku. Przepisy mówią, że samochody zarejestrowane od roku 2010 mogą używać tej opcji. Oczywiście, że to jakaś bzdura, bo kolega ma samochód z tego samego roku (końcówka 2009), ale zarejestrowany już w 2010 i włączyli mu tą opcję :-/

No laski nie robia... w koncu sie placi.

U mnie sie wypierali, ze nie moga, ze polski soft nie ma tej opcji itp.

Ale w koncu sie udalo, sprzedawca kazal powolac sie na niego, ze to mialo byc zrobione na poczatku. W efekcie tego zrobili nieodplatnie co sie bardzo chwali.

kolega ma samochód z tego samego roku (końcówka 2009)' date=' ale zarejestrowany już w 2010 i włączyli mu tą opcję :-/[/quote']

sam napisałes sobie odpowiedz. takie sa przepisy i tylko samochody rejestrowane w 2010 moga miec takie swiatla w 100% legalnie. te z 2009 tez ale na wlasna odpowiedzialnosc stad odpowiedz serwisu ze albo extra odpłatnie albo wcale.

2010 moga miec takie swiatla w 100% legalnie. te z 2009 tez ale na wlasna odpowiedzialnosc

bzdury piszesz. Wlasciwa odpowiedz padla juz wiele razy w tym temacie:

zarejestrowane przed 2010 maja dwie opcje swiatel dziennych:

- same dzienne

- dzienne z tylnymi mijania

od 2010 tylko jedna mozliwosc:

- same dzienne

Koniec tematu wg mnie ;-)

Żeby wszyscy mieli jasność:

Poniżej cytat z ROZPORZĄDZENIA

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 4 maja 2009 r.

zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 20 maja 2009 r.)

Poniżej to co wszystkich interesuje (o światłach dziennych):

„1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)

2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,

3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej45)

45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.”

Odnośnik 45 powstał po to aby pojazdy posiadające światła dzienne wg starych przepisów (ze świecącymi pozycyjnymi z tyłu) a zarejestrowanymi do 31 grudnia 2009 r nie musiały mieć przerabianej instalacji elektrycznej.

Nigdzie nie jest napisane że te auta zarejestrowane przed 31 grudnia 2009 r nie mogą mieć włączonych tylko przednich dziennych (bez pozycyjnych z tyłu).

To tyle jeśli chodzi o światła dzienne i prawo.

Jak ktoś rozumie to inaczej to cóż… ludzie są różni ;-)

Witam,

Czy ktoś wie, czy przejście nawigacji w tryb nocny skutkujące przyciemnieniem ekranu odbywa się w tym samym momencie co zmiana ze świateł dziennych na światła mijania? Bo jeśli tak, to nie mam aktywowanych świateł dziennych, czego niestety nie sprawdziłem przy odbiorze wierząc sprzedawcy, że na pewno je uaktywnili (na co mam korespondencję mailową). Oczywiście, megi ma opcję automatycznego włączania świateł mijania. Autko poznawałem w garażu podziemnym, więc ciągle świecące się światła mijania mnie nie zdziwiły, ale dzisiaj podjeżdżając do ściany zorientowałem się, że świecą mi xenony, a navi świeci się w trybie dziennym. Jako że było ok 17:30 przy dość pochmurnym niebie, więc nie jestem do końca pewny czy nie było już za ciemno. Sprawdzę to jeszcze jutro za dnia. Acha, w ustawieniach komputera nie mam opcji wyboru włączania/wyłaczania świateł dziennych. Auto było odbierane w sierpniu tego roku, czyli wg jednego z przedmówców taką opcję powinienem już mieć.

powiem tak ja mam aktywowane światła dzienne, jednak gdy mam włączone xenony w dzień to nawigacja jest w trybie dziennym dopiero jak się ściemni, czy wjadę do tunelu nawigacja przechodzi w tryb nocny.