Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

sprzęgło klimatyzacji megane phII po lifting

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

W zeszłym tygodniu napełniłem klimatyzację gazem ( przed napełnieniem działała ) i od tego momentu brak jakiegokolwiek chłodzenia.

Po załączeniu klimatyzacji sprzęgło klimatyzacji na sprężarce zostaje wciągnięte przez elektomagnes i zaczyna się obracać, po chwili się wyłącza i już nic nie można zrobić - czasami jeszcze słychać jakieś przełączenie.

Czy ma ktoś info o tym gdzie znaleźć przekaźnik odpowiedzialny od klimatyzacji, opis skrzynki bezpieczników do megane ! 2002 r 1.9 dCi? Mam starą książkę o megance ale nie ma tam opisu silnika dCi

Jeśli sprzęgło klimatyzacji działa przez jakiś czas to chyba nie jest to objaw spalenia sprzęgła?

Pozdrawiam serdecznie,

Damian

Mógłbyś podać szczegóły jak to zrobić?

Sprawdzałem napełnienie i gaz jest.

PYTANIE - powinno być 750g gazu? jeśli jest więcej gazu to może to być przyczyną nie działania sprężarki klimatyzacji?

czarek może mieć rację, być może nabili zbyt dużo czynnika. W efekcie masz zbyt duże ciśnienie w układzie. W takim przypadku komputer podaje sygnał na sprzęgło żeby je włączyć, a presostat natychmiast je wyłącza i już nie pozwala włączyć.

Wydaje mi się że bedzie za dużo czynnika chłodzącego.

W dniu napełniania klimatyzacja działała - była napełniona gazem z barwnikiem w celu sprawdzenia szczelności sprężarki.

Tak w 20 minut nie można zepsuć czujnika temperatury <ok>

Witam.

Ja proponuje abyś sprawdził poziom płynu chłodniczego, czy włącza się wentylator na chłodnicy w momencie włączenia klimy.

Sprawdź czy na presostacie klimy jest zasilanie A1, jeśli jest to zrób mostek A1-C1, jeśli kompresor zaskoczy i będzie działać to uszkodzony jest presostat. Aha silnik odpalony klima włączona w trakcie wykonywania testu. Jeśli nie zaskoczy po zrobieniu mostka to wina jest instalacja.

Jeśli chodzi o ilość czynnika to powinno być 750 w megan1.

Nie można nabić więcej czynnika.... no chyba że ktoś zrobi to specjalnie..

Istnieje możliwość że jest za mało czynnika..

Możesz pojechać na reklamacje z klimą. Niech odessają czynnik i zobaczą ile było. Jeśli 750+-40 to jest dobrze, masz szczelną instalację. Jeśli będzie mniej to szukaj wycieków.