DrNO Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jedź na bemowo i polataj bokami, na dwójce, trójce, wejdź w mocny zakręt na gazie i mocno odpuść na wysokich obrotach lekko naciskając hamulec, jak wtedy nie zadziała... :D A jak chcecie wyłączyć... bezpiecznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 DrNO, masz na myśli Szkołę Bezpiecznej Jazdy Renault na Bemowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Nie, na myśli miałem kawałek płaskiego betonowego/asfaltowego chodnika, bez ustalonej osi poruszania się i bez mocherów przechodzących wszędzie tylko nie po pasach dla pieszych. Gdzieś gdzie można poupalać, polatać bokiem i jest cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 eee to Bemowo moim zdaniem się nie nadaje bo akurat mocherów i innych społeczników jest w cholerę no i z placem może być problem - tu łatwiej o las niż plac :D wiem co piszę, bo piszę z Bemowa :D A poza tym szkoda tej bryczki, taka ładna Coupetka i niszczyć ją lataniem bokami? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ja się nie znam, ja z Krakowa ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Ja się nie znam To ja tez sie nie znam :D dobre boki nie sa zle :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanPio Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 (...) wyłączyłem ESP (...) A w jaki sposób jeśli można wiedzieć? Z tego co widzę to można wyłączyć jedynie system antypoślizgowy ASR, który załącza sie przy prędkości powyzej 40km/h. Przełącznik jest po lewej stronie kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergionex Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 cięcie No właśnie... I cały czas mówicie o ruszaniu i włączaniu się EPS a to raczej ASR się włącza i zapala pomarańczowa ikona z poślizgiem. ESP stabilizuje tor jazdy na zakrętach i powiem Wam, że naprawdę daje radę. Czuć jak system pracuje, czasem szarpnie hamując poszczególnymi kołami wpadającymi w uślizg, ale auto trzyma się toru i nie wypadamy z zakretu. Oczywiście do pewnych granic - nie testowałem tej granicy :-P Jeśli chcecie wyłączyć ESP lub choćby zobaczyć taki komunikat na komputerze ,to w ekstremalnym eco drivingu wyłączając silnik na długich zjazdach pojawi się komunikat "ESP Wyłączony". Po odpaleniu silnika włączy się o czym poinformuje komunikat "ESP Włączony". W trakcie normalnej jazdy nie ma fabrycznej dekatyzacji ESP, jeśli ktoś chciałby poszaleć na zakrętach. Pozdrawiam Sergiusz Regulamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pocisk Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Czy jest możliwość przeprogramowania prędkości aktywacji ASR oraz wyłączenia ESP np. za pomocą CLIP'a? lub jakieś innej ingerencji w soft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz010606 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Cześć, Mam problem z Renault Megane 1.6 16V 110 km 2012 rok, podczas jazdy po mieście wyłącza mi się ESP i gaśnie mi samochód, ktoś ma jakiś pomysł co może być tego powodem? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Kolego @mateusz010606 nie ten temat. Link Pierwsze co to czyszczenie przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevin19091994 Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Trochę bawiłem się swoją Meganką na torze w Toruniu i mam kilka spostrzeżeń odnośnie działania systemu ESP i ASR w mojej 3 CC. System jest niezwykle wyczulony na jakiekolwiek uślizgi i reaguje bardzo szybko odcięciem gazu, wywaleniem kontrolki, oraz aktywacją ABS. Aktywacja ASR następuje u mnie po przekroczeniu 40km/h (laczka spalisz na starcie, ale nic poza tym). Aktywację tą można opóźnić Clipem ustawiając ją nawet i na 200km/h (co w praktyce powoduje, że automatycznie to raczej nam się nie włączy ) Co ciekawe ESP można "zmusić" do ustawienia Meganki bokiem ! :P Na torze widać to dobitnie- ciężko dać mi konkretną "instrukcję" jak to zrobić, ale odpowiednie przepałowanie w odpowiednim za kręcie, plus przerzucenie środka masy na przód, oraz dokręcenie kierownicy dużo więcej niż to potrzebne, powoduje że ESP głupieje i podcina tylną oś (nie powiem, dla kogoś kto ma elektroniczny ręczny, to świetna zabawa ), oczywiście potem trzeba ratować się kontrą. Całość jest o tyle problematyczna, że przez odcinanie gazu przez system musimy utrzymać dużą bezwładność pojazdu (czyli zanim się w ten zakręt wejdzie, trzeba naprawdę się rozpędzić, a to niezbyt bezpieczne ). Ciekaw jestem, czy odłączenie czujnika kąta skrętu spowoduje wywalenie permanentnego błędu kasowalnego tylko za pomocą komputera, nawet po ponownym uruchomienia czujnika- jeżeli nie, to zrobienie wyłącznika ESP jest banalne (zwykły przycisk na wiązce zasilania do czujnika w kierownicy). Takie wyłączniki posiadają Focusy MK3 w tamtejszej akademii jazdy. Jestem też ciekaw, czy Clipem można wyłączyć odcinanie pedału gazu w momencie wciśnięcia hamulca. O ile w mojej Megane to jeszcze takie potrzebne nie jest, to w RS system ten jest kpiną ze strony producenta i powoduje, że w aucie sportowym- na wpół torowym nie można używać techniki hamowania lewą nogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi